FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNV u Srbiji osnovao odbor za praćenje incidenata

Autor: jsta
DUBOTICA, 12. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji osnovalo je odbor za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata, jer gotovo svaki tjedan zaprima prijave pripadnika te zajednice, prenijeli su u utorak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

"U HNV-u gotovo tjedno primamo prijave građana hrvatske pripadnosti zbog diskriminacije ili maltretiranja po nacionalnoj osnovi", izjavio je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Te prijave potaknule su vodstvo hrvatske manjine da osnuje tijelo koje će se baviti bilježenjem antihrvatskih incidenata, prenosi program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine i dodaje da je za predsjednika odbora za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata u Srbiji imenovan Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

"Postoji potreba za sustavnim praćenjem kršenja ljudskih i manjinskih prava kad je u pitanju hrvatska zajednica, jer je posljednjih godina iz različitih prostora gdje žive Hrvati bilo dojava da su im kršena prava - da su imali problema kod zapošljavanja, da su bili objekti prijetnji, da su na njihovim kućama ili ustanovama pisane antihrvatske parole“, naveo je Žigmanov za RTV i Radio Suboticu.

On kaže da će odbor i HNV građanima hrvatske manjine pružati pravnu i druge oblike zaštite od ugrožavanja njihovih prava i egzistencije, te da će o svim slučajevima biti informirana javnost, kao i međudržavni odbor za praćenje provedbe sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina Srbije i Hrvatske.

Također, dodao je, pratit će se i govor mržnje napose u srbijanskim medijima koji je uperen i protiv hrvatske manjine i protiv Katoličke crkve.

Upitan zašto su prijave zbog uznemiravanja posljednjih mjeseci postale učestale, Žigmanov je zaključio kako je to rezultat „smanjivanja prostora straha kod određenoga broja Hrvata u Srbiji, kao i normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske“.

„Zbog toga se ljudi osjećaju sigurnije i spremniji su da o problemima s kojima se sučeljavaju najzad javno progovore“, zaključio je Žigmanov.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙