FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šešelj traži obustavu procesa za zločine u Hrvatskoj

Autor: spuc
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj zatražio je od Haaškoga suda da prekine proces koji protiv njega vodi za ratne zločine počinjene na prostoru Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata zbog "teškog kršenja prava na suđenje u razumnom roku", prema dokumentu koji je u četvrtak objavio ICTY.

Podsjećajući da nakon gotovo devet godina pritvora još nema presude, Šešelj u podnesku napisanom u lipnju na 60-ak stranica poziva da se "ova kvazilegalna farsa odmah prekine".

Taj zahtjev 475. je Šešeljev podnesak Haaškome sudu napisan na ćirilici.

Pozivajući se na američku pravnu praksu te praksu europskih zemalja, kao i postupke pred međunarodnim sudovima, Šešelj trajanje svoga postupka naziva "pravnim skandalom bez presedana u novijoj pravnoj povijesti", a duljina njegova pritvora "ruši sve svjetske rekorde".

Zaključak koji se iz dosadašnjeg postupka nameće po Šešelju je taj da "Haaški sud nema dokaza protiv profesora Vojislava Šešelja jer nije bio sposoban donijeti prvostupanjsku presudu u više od osam godina".

Šešelj podsjeća da se prvi put pojavio pred Haaškim sudom još 26. veljače 2003. godine.

Suđenje Šešelju započelo je u studenome 2007. i došlo je do polovice. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i slijedi izvođenje dokaza obrane. Šešelj je zaprijetio da neće izvoditi obranu ukoliko sud ne ispuni nekoliko njegovih uvjeta među kojima su i reguliranje financiranja njegove obrane te rješavanje statusa njegovih suradnika. Većinu tih uvjeta vijeće je odlukom u lipnju odbilo i dalo mu rok da do početka kolovoza dostavi popis svojih svjedoka.

Suđenje Šešelju prekidano je više puta među ostalim i zbog Šešeljeva štrajkanja glađu, a sam postupak teče sporije i zbog toga što on sudsko vijeće zatrpava nebrojenim podnescima. Sam ritam suđenja je "laganiji" i prilagođen je činjenici da se Šešelj brani sam te mu se zbog toga ostavlja više vremena za pripremu za ročišta.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙