FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA6240 "Hebrang: moje ocjene ..."

Autor: trub
ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6240 objavljenoj pod naslovom "Hebrang: moje ocjene ne odnose se na vladu i HDZ" isprave prvi odlomak u kojem treba stajati ".... u knjigu žalosti...".

Ispravak vijesti HNA6240

Hebrang: moje ocjene ne odnose se na vladu i HDZ

ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6240 objavljenoj pod naslovom "Hebrang: moje ocjene ne odnose se na vladu i HDZ" isprave prvi odlomak u kojem treba stajati ".... u knjigu žalosti...".

Ispravljenu vijest objavljujemo u cijelosti:

ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina) - Potpredsjednik HDZ-a i čelnik stranačkog zastupničkog kluba Andrija Hebrang rekao je danas kako mu je savjest naložila da u knjigu žalosti za umrlog generala Đuru Brodarca upiše i ocjenu da je njegova smrt pokazala kako Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, izjavivši novinarima da se ta njegova ocjena ne odnosi na vladu i HDZ, te da ne očekuje snositi političke posljedice.

Na upit novinara u Saboru kako komentira izjavu potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa da je njegova ocjena neistinita, politički štetna za stranku te da će HDZ razmotriti njezine posljedice, Hebrang je odgovorio da je riječ o Šeksovu mišljenju, istaknuvši da je napisao ono što mu nalaže savjest.

Namjera mu je bila, naglasio je, upozoriti da je omjer kaznenih prijava za ratne zločine deset naprema jedan "u korist" hrvatskih branitelja, iako je zločina srbijanskih agresora bilo nemjerljivo više.

"Nije omjer zločina deset naprema jedan u korist branitelja, kao što je omjer prijava. Osam tisuća civila je u Hrvatskoj ubijeno u Domovinskom ratu, nema odgovornih, nema odgovornih za najteže ratne zločine nad našim bolnicama koje su granatirane i potpuno uništene, od Vukovara, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Pakraca, Gospića", rekao je Hebrang.

"Nema optužnica protiv onih koji su počinili najteže ratne zločine u Vukovaru i mislim da je netko na to morao upozoriti, to je krivi smjer", dodao je.

Upitan tko je, po njegovu mišljenju, za to odgovoran, Hebrang je rekao kako su to nadležne institucije koje moraju odraditi svoj posao "i tu se vlada ni HDZ ne smiju miješati".

"Moja izjava se ne odnosi ni na vladu ni na HDZ, jer u pravnoj državi ni stranka ni vlast se ne smiju miješati u rad nadležnih institucija", poručio je.

Upitan zašto je onda Šeks zaključio da je njegova ocjena politički štetna za HDZ, Hebrang je odgovorio kako Šeks ima pravo na svoje zaključke.

Na pitanje zašto je njegova ocjena, koju je upisao u knjigu žalbe za preminulog Brodarca, podigla toliko bure u javnosti i HDZ-u, odgovorio je kako to "vjerojatno zato što se prvi put netko usudio reći istinu, a to je da je omjer tužbi branitelja naprema agresora deset naprema jedan, a što nije omjer zločina".

Nikada, naglasio je, nije rekao da Brodarac nije trebao biti procesuiran, jer je stava da svaka sumnja za svaki ratni zločin mora biti procesuiran. "Svatko zaslužuje tretman sukladno svom statusu i svom zdravstvenom stanju, ali to je sporedno. Bitno je to da je omjer podignutih prijava deset naprema jedan u korist branitelja, a to je nešto što mijenja prošlost, a utječe i na budućnost", kazao je Hebrang.

Na novinarski upit zašto na taj omjer nije upozorio kod rasprave o izvješću Državnog odvjetništva, u kojemu je navedeno koliko je i s koje strane procesuirano ratnih zločina, odgovorio je da u to nije raspolagao podacima.

"Knjiga žalosti je način reakcije, to je odnos prema žrtvi. Na Banovini je ubijeno preko 500 Hrvata, iseljeno je dvije trećine Hrvata u ratu, agresori su napravili velike ratne zločine. Da nije bilo Đure Brodarca pale bi Banovina, Sisak i agresor bi bio na jugu Zagreba. I zato sam mu se odužio iskreno i istinom", poručio je Hebrang.

Upitan boji li se da će ga HDZ kazniti i koliko još dugo očekuje da će biti na čelu Kluba HDZ-a, odgovorio je kako smatra da njegova i sve ostale stranke "znaju brojati optužnice", te da očekuje da će na čelu Kluba ostati "do kraja mandata za koji sam izabran".

Uredništvo Hine

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙