FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: neisplaćeni novac iz Umirovljeničkog fonda uplatiti u proračun

Autor: trub
ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina) - Saborski klubovi poduprli su danas predložene dopune Zakona o Umirovljeničkom fondu, kojima vlada predlaže da udjelima u tom fondu, ako iz objektivnih razloga ostanu neisplaćeni, raspolaže državni proračun.

Budući da je riječ o sredstvima koje je Hrvatska, na temelju odluke Ustavnog suda, rezervirala za obeštećenje umirovljenicima kojima je tijekom ratnih godina bio ograničen rast mirovina, u vladi predlažu da neisplaćena sredstva ostanu u vlasništvu države.

U Umirovljeničkom fondu krajem prošle godine evidentirano je 484.886 korisnika obeštećenja, a na ime obeštećenja isplaćeno je 8,5 milijardi kuna.

Prema zakonu, isplata obeštećenja iz Umirovljeničkog fonda trajat će do konca 2013. godine, do kada se planira korisnicima obeštećenja isplatiti još oko 1,8 milijardi kuna.

Kako u umirovljeničkom fondu ima i 12.214 udjela članova toga Fonda za koje se njihovi vlasnici nisu javili radi isplate, te je neisplaćeno 76,13 milijuna kuna, predloženim zakonom osigurava se da udjelima u Fondu, koji zbog objektivne nemogućnosti ostanu neisplaćeni, raspolaže država, odnosno njezin proračun.

Potporu klubova i zastupnika dobile su i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje se usklađuju s propisima EU te predstavljaju i ispunjenje mjerila za pregovaračko poglavlja 10. Informacijsko društvo i mediji.

Hrvatska se, naime, obvezala preuzeti u nacionalno zakonodavstvo revidirani regulatorni okvir Europske unije do polovice 2011., uvođenjem rješenja koja će stvoriti uvjete za jačanje jedinstvenog tržišta elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Zastupnici su kratko raspravili i izmjene Zakona o audiovizualnim djelatnostima, koje predviđaju uvođenje financijskih poticaja kojima se kani oživjeti domaća i strana ulaganja u hrvatski audiovizualni sektor.

Potporu u raspravi dobio je i prijedlog zakona o osnivanju Zaklade "Kultura nova", koja bi trebala pružati stručnu i financijsku potporu programima civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti, s naglaskom na tzv. nezavisnu kulturnu i umjetničku scenu.

(Hina) xtr/xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙