FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ i ZABA: pad cijena dionica banaka matica bez utjecaja na poslovanje

Autor: dduk
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatske banke su visoko kapitalizirane, regulirane od strane Hrvatske narodne banke (HNB), i vrlo stabilne, a poslovanje Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb, banaka koje su u sastava velikih talijanskih bankarskih grupacija Unicredit grupe i Intesa Sanpaolo grupe, odvija se uredno i nesmetano, kažu u Zagrebačkoj banci i PBZ-u na upit hoće li bojazni od prelijevanja dužničke krize i na Italiju utjecati na njihovo poslovanje.

"Nema bojazni za naše banke, hrvatske banke (pa tako i PBZ) su visoko kapitalizirane, regulirane od strane Hrvatske narodne banke, vrlo stabilne i ne ovise o servisiranju talijanskog javnog duga ili duga neke druge zemlje već o vlastitom kapitalu i dobroj poslovnoj politici", odgovorili su iz PBZ-a na upit o eventualnom utjecaju pada cijena dionica Intese Sanpaolo na njihovo poslovanje.

Ističu da se poslovanje PBZ-a odvija uredno te da se redovno servisiraju svi klijenti - građani i poslovni subjekti.

"Intesa Sanpaolo Grupa jedna je od najvećih europskih bankarskih grupa, posluje stabilno i nedavno je povećala svoj kapital s dodatnih pet milijardi eura te je konsolidacijom svoje kapitalizacije dodatno osnažila svoju konkurentsku poziciju na talijanskim i europskim financijskim tržištima", ističu iz PBZ-a.

Iz Zagrebačke banke poručuju da se trenutna geopolitička i financijska kretanja na europskom financijskom tržištu i prošlotjedno kretanje cijena dionica ne mogu povezivati sa realnom vrijednošću UniCredit Grupe koja posluje stabilno u različitim europskim zemljama, a posebno u Hrvatskoj.

"Dodatno, Zagrebačka banka ima iznimnu jaku kapitalnu bazu, u pogledu sigurnosti i stabilnosti posluje prema hrvatskim zakonima i regulativi te kao i do sada uz visoku likvidnost nesmetano servisira potrebe svih svojih klijenata", kaže se u odgovoru Zagrebačke banke na upit Hine o eventualnom utjecaju pada cijena dionica Unicredita na poslovanje Zabe.

Europski burzovni indeksi danas su značajnije pali, pogođeni intenziviranim zabrinutostima od širenja dužničke krize u eurozoni na velika gospodarstva poput Italije i Španjolske.

Pritom su bankovne dionice najviše izložene pritisku prodaja jer ulagače brine izloženost bankovnog sektora dugu perifernih zemalja eurozone, no talijanske su banke Intesa SanPaolo i UniCredit ipak nadoknadile dio ranijih gubitaka i danas bile u plusu za 2,3 i 2,6 posto, nakon što je Italija prodala ciljanih 6,75 milijardi eura vrijednih trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci, unatoč rastu kamatnih stopa.

Dionice dviju talijanskih banaka pod velikim su pritiskom naročito bile tijekom prošlog tjedna, a od početka mjeseca dionice Intese SanPaolo oslabjele su za 15 posto, a UniCredita za 19 posto.

Zagrebačka banka, u vlasništvu talijanskog UniCredita, vodeća je banka u Hrvatskoj, a slijedi je PBZ, u vlasništvu talijanske Intese SanPaolo.

Po podacima HNB-a, na kraju ožujka ove godine aktiva Zagrebačke banke iznosila je 99,1 milijardu kuna, što je udio od 24,97 posto u ukupnoj aktivi sve 33 banke u Hrvatskoj. U prvom ovogodišnjem kvartalu Zaba je ostvarila 522,2 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosi joj 19,04 posto.

Aktiva PBZ na kraju trećeg ovogodišnjeg mjeseca iznosila je nešto više od 66 milijardi kuna, što je udio od 16,63 posto u ukupnoj aktivi svih banaka. U prva tri mjeseca ove godine PBZ je ostvarila bruto dobit od 267,7 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosi joj 20,50 posto.

(Hina) xduk/xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙