FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nastavak prošlotjednih trendova, nizak obujam trgovanja i nevelike oscilacije Crobex indeksa, jer nema vijesti ni s domaće, ni sa svjetske gospodarske scene koje bi znatnije potaknule ulagače.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,13 posto, na 2.233 boda, dok je Crobex10 pao 0,34 posto, na 1.205 bodova.

U četvrtak je, nakon četiri dana neprestanog slabljenja, Crobex indeks zaronio na samo 2.222 boda, najnižu razinu od 24. svibnja. No, u petak se oporavio, vrativši veliki dio gubitaka od prethodnih dana. Crobex10 skliznuo je, pak, tijekom tjedna i na samo na 1.202 boda, najnižu razinu od 10. siječnja.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 81,2 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Tjedan je prošao u letargičnom tonu, bez nekih većih uzbuđenja, što se vidi po niskom obujmu trgovanja. No, dionicama Belišća ostvaren je blok promet od 75,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila 5,8 posto, na 690 kuja, pa je tako ta dionica bila dobitnica tjedna“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Najveći redovni promet ostvaren je, pak, dionicom HT-a. Uz promet od 15,8 milijuna kuna, cijena joj je porasla 0,14 posto, na 257,37 kuna.

Na listu dobitnica plasirala se i dionica Zagrebačke banke, kojoj je, uz promet od 5,4 milijuna kuna, cijena porasla za 4,52 posto, na 303 kune.

„Na svjetskim su burzama, pak, početkom prošloga tjedna cijene dionica jačale, zahvaljujući nadi ulagača da se usporavanje rasta gospodarstva SAD-a zaustavlja, no u petak su, nakon razočaravajućih vijesti s tamošnjeg tržišta rada, znatno pale“, kaže Perić.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto.

Na europskim je burzama današnje trgovanje počelo padom cijena dionica jer se ulagači plaše da bi dužnička kriza mogla zahvatiti Italiju.

„Ovoga tjedna počinje i sezona objave poslovnih rezultata kompanija u drugom tromjesečju. Prva će u ponedjeljak rezultate objaviti Alcoa, najveći američki proizvođač aluminija, a slijedit će izvješća JPMorgan Chasea, Citigroupa i Googlea. Burzovne ulagače zanimat će i makroekonomski podaci o maloprodaji, zahtjevima za pomoć nezaposlenima i inflaciji u SAD-u“, kaže Perić.

No, malo je vjerojatno da će zbivanja na svjetskim tržištima znatnije utjecati na Zagrebačku burzu. Zbog nedostatka domaćih poticajnih vijesti, dobro raspoloženje na svjetskim tržištima nije prošloga tjedna potaknulo domaće ulagače.

„Kako će domaće kompanije svoja poslovna izvješća početi objavljivati tek krajem srpnja, na domaćem tržištu ne možemo očekivati značajnije promjene. Stoga i dalje očekujemo nizak obujam trgovanja i stagnaciju Crobex indeksa. U fokusu ulagača mogla bi biti dionica AD Plastika jer je danas zadnji dan kako se kupnjom te dionice ostvaruje pravo na dividendu u iznosu od 7,50 kuna po dionici“, zaključuje Perić.

Prošloga je tjedna dionicom AD Plastika ostvaren promet od 6,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,58 posto, na 129 kuna.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙