FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak mirnog trgovanja

Autor: neba
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa i nevelik promet, s obzirom da prošloga tjedna ni vijest o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, ni dobre vijesti sa svjetskih tržišta nisu uspjele ohrabriti ulagače.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,25 posto, na 2.236 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,18 posto, na 1.210 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 76,4 milijuna kuna, što je oko 40 milijuna više nego tjedan dana prije, no tada se dva dana zbog blagdana nije radilo.

„Unatoč pozitivnoj vijesti o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom i dobrih vijesti koje su dolazile sa svjetskih tržišta, Crobex je većinu prošloga tjedna stagnirao“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Najveći je promet prošloga tjedna, 14,3 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 257 kuna.

U fokusu ulagača bila je i dionica Magme. Uz promet od 1,9 milijuna kuna, cijena joj je pala 12,8 posto, na 8,50 kuna.

„Zbog poteškoća u poslovanju, cijena dionice Magme pala je polovicom tjedna na samo 6 kuna, no na toj je razini privukla špekulante, pa je u petak cijena dionice te trgovačke tvrtke skočila gotovo 24 posto“, kaže Perić.

A na svjetskim je burzama prošloga tjedna zavladao optimizam, nakon što je grčki parlament prihvatio mjere proračunske štednje, čime je ta članica eurozone ispunila sve uvjete za novu tranšu međunarodnog kredita i tako izbjegla bankrot.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je Dow Jones skočio 5,4, a S&P 500 indeks 5,6 posto.

„Ovoga će tjedna na Wall Streetu najviše pažnje privući izvješće o zaposlenosti, koje će pokazati kakva je situacija na američkom tržištu rada. Bez oporavka tog tržišta, teško je za očekivati znatniji rast potrošnje, a time i jačanje cjelokupnog gospodarstva“, kaže Perić.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju otvoreno oko 80.000 novih radnih mjesta, dok je mjesec dana prije broj zaposlenih povećan za 54.000. Procjenjuje se i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

Na domaćem tržištu, pak, Perić ne očekuje znatnije promjene.

„Nakon letargije koja je prošloga tjedna vladala na domaćem tržištu, unatoč pozitivnim vijestima sa svjetskih burzi, ni ovoga tjedna ne možemo očekivati veće promjene. Očekujemo i dalje nizak obujam trgovanja i stagnaciju Crobexa. A što se tiče makroekonomskih vijesti, DZS će danas objaviti podatke o trgovini na malo u svibnju“, kaže Perić.

U svibnju se očekuje nastavak rasta potrošnje, no po nižoj stopi nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 3,7 posto.

Svih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 1 i 2,8 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,8 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙