FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD smanjuje vojnu pomoć Pakistanu za 800 milijuna dolara

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 10. srpnja 2011. (Hina) - Kao odraz napetosti s Pakistanom nakon američkog napada na skrovište Osame bin Ladena u toj zemlji, predstojnik osoblja Bijele kuće Bill Daley izjavio je u nedjelju da će SAD ukinuti oko 800 milijuna dolara pomoći pakistanskoj vojsci.

"Očito je da su oni važan saveznik u borbi protiv terorizma. I sami su bili žrtvom ogromne količine terorizma", rekao je Daley u emisiji TV mreže ABC News "This Week".

. "No, sada su poduzeli neke korake koji su nam dali razloga da pauziramo s dijelom pomoći koju smo davali njihovoj vojsci", dodao je.

On je potvrdio izvješće The New York Timesa od nedjelje "da oko 800 milijuna dolara u vojnoj pomoći i opremi, ili više od jedne trećine od više od dvije milijarde dolara godišnje američke vojne pomoći Pakistanu, može biti pogođeno", zbog zabrinutosti oko pakistanskog protjerivanja američkih vojnih instruktora, kao i zbog neučinkovitost Pakistana u borbi protiv militanata.

Napetosti između Washingtona i Islamabada u porastu su od uspješne američke operacije u svibnju protiv Bin Ladena, koji se skrivao u predgrađu glavnog grada Pakistana, a pakistanske dužnosnike je razljutio američki upad na njihov teritorij bez dopuštenja.

"To je složen odnos u vrlo teškom i složenom dijelu svijeta", rekao je Daley.

"Odnosi s Pakistanom su teški, ali s vremenom moraju proraditi. No dok ne prebrodimo te teškoće, mi ćemo zadržati dio novca američkih poreznih obveznika koji im je bio namijenjen", rekao je Daley.

Nezadovoljstvo s Pakistanom u američkom Kongresu kulminiralo je u lipnju, nakon vijesti da je pola tuceta Pakistanaca koji su bili ključni za misiju protiv Osame bin Ladena, zatvorila glavna pakistanska špijunska agencija ISI.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙