FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turkmenistan: 15 mrtvih u eksploziji vojnog skladišta

Autor: dhai
ASHGABAT, 10. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U eksplozijama u vojnom skladištu izvan Ashgabata, glavnog grada Turkmenistana, proteklog je tjedna poginulo 15 osoba, izvijestilo je u nedjelju posebno vladino povjerenstvo nakon višednevne šutnje vlasti o tom incidentu.

Stanovnici Ashgabata rekli su da su čuli nekoliko eksplozija iz Abadana, udaljenog oko 20 km, u četvrtak oko 16:00 sati, te da je nakon toga poremećena opskrba strujom.

Turkmenistanska oporba u egzilu postavila je fotografije posljedica eksplozije na svoje internetske stranice, citirajući navode brojnih svjedoka, prema kojima je u eksplozijama bilo između 100 i 200 mrtvih.

Ministarstvo vanjskih poslova te bivše sovjetske republike, najvećeg proizvođača prirodnog plina u Srednjoj Aziji, objavilo je ranije da je velika vrućina izazvala požar u skladištu proizvoda za vatromet u Abadanu i da nije bilo žrtava.

Prema izvješću posebnog povjerenstva vlade objavljenog u nedjelju, koje je prenijela državna novinska agencija, "dva vojnika i 13 civilnih osoba je umrlo, a u blizini su djelomično oštećene kuće i druge zgrade".

"Istragom je utvrđeno je da požar izazvalo neuobičajeno toplo vrijeme, što je dovelo do detonacije vatrometa čiji su fragmenti pokrili područje u kojem se nalaze vojna skladišta sa streljivom iz sovjetskog razdoblja", navedeno je u izvješću povjerenstva.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙