FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osuđuje represiju u Siriji

Autor: bnov
BRUXELLES, 9. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton osudila je nasilje nad prosvjednicima u Siriji i ocijenila da ta represija diskreditira režim predsjednika Bašara al-Asada.

"Osuđujem odlučno neprestanu uporabu sile na mirnim prosvjedima i raspoređivanje vojnih snaga u Hami i drugdje", priopćila je ona. "To nasilje i represije diskreditiraju obećanja sirijskog režima i njegovo obvezivanje na reforme", upozorila je ona.

"Dijalog se ne može odvijati u strahu i zastrašivanju. Oporba mora moći odigrati ulogu u tom dijalogu", naglasila je ona. "Sirijska vlada mora smjesta dopustiti dolazak nezavisnih promatrača, predstavnika stranih medija i humanitarnih agencija", istaknula je ona.

Trinaest civila ubijeno je u petak u Sriji u pucnjavi sigurnosnih snaga koje su nastojale rastjerati proturežimske prosvjede u Hami.

Hama, četvrti po veličini grad u Siriji, osobito je osjetljivo pitanje za sirijski režim jer predstavlja simbol otpora vladavini obitelji Asad otkako je pokojni predsjednik Hafez el-Asad, Bašarov otac i prethodnik, u veljači 1982. naredio vojsci da silom uguši pobunu u tom gradu.

Akciju je vodio osobno Hafezov brat Rifad, a "Pokolj u Hami" završio je smrću golemog broja stanovnika tog grada, pri čemu procjene variraju od tisuću do čak 40 tisuća ubijenih, velikom većinom civila. Istodobno je razoren veliki dio povijesne jezgre grada nastalog na mjestu povijesnog grada Hamata.

Uz jordanski "Pokolj crnog rujna", taj se događaj opisuje kao "najsmrtonosniji čin neke arapske vlasti protiv svojeg naroda na modernom Bliskom istoku".

Od početka pobune u Siriji prije četiri mjeseca živote je, po tvrdnjama nevladinih organizacija, izgubilo više od 1300 civila.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙