FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uz mršav promet, Crobex oscilira u uskom rasponu

Autor: neba
ZAGREB, 10. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna trgovalo mirno, uz mršav promet i kretanje Crobexa u uskom rasponu, jer nije bilo domaćih poticajnih vijesti, a ni dobro raspoloženje na svjetskim tržištima nije uspjelo ohrabriti domaće ulagače.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,13 posto, na 2.233 boda, dok je Crobex10 pao 0,34 posto, na 1.205 bodova.

U četvrtak je, nakon četiri dana neprestanog slabljenja, Crobex indeks zaronio na samo 2.222 boda, najnižu razinu od 24. svibnja, no u petak se oporavio, vrativši veliki dio gubitaka od prethodnih dana. Crobex10 skliznuo je, pak, tijekom tjedna i na samo na 1.202 boda, najnižu razinu od 10. siječnja.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 81,2 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego tjedan dana prije.

Najveći promet, 15,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,14 posto, na 257,37 kuna.

Dionicom AD Plastika ostvaren je, pak, promet od 6,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,58 posto, na 129 kuna.

S prometom od 5,4 milijuna kuna slijedi dionica Zagrebačke banke, uz porast cijene za 4,52 posto, na 303 kune.

Promet veći od 5 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Đuro Đaković Holdinga, pri čemu joj je cijena porasla 1 posto, na 65,50.

Mršav promet i nevelike oscilacije Crobexa posljedica su nedostatka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Prošloga je tjedna Državni zavod za statistiku objavio da je u svibnju promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je slabiji rast nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. U anketi Hine pet je makroekonomista u prosjeku očekivalo rast potrošnje za 1,8 posto.

Polovicom tjedna Hrvatska narodna banka objavila je, pak, da u ovoj godini očekuje rast domaćeg gospodarstva od samo 1,0 posto, dok bi se u 2012. rast trebao ubrzati. No, projicirana stopa rasta iduće godine od 2,2 posto i dalje će biti znatno niža od onih prije krize, a iz središnje banke ističu kako su osnovni uzrok sporijeg oporavka hrvatskoga gospodarstva njegove dugoročne strukturne slabosti.

Ni dobro raspoloženje na svjetskim tržištima u većem dijelu prošloga tjedna nije znatnije utjecalo na domaće ulagače.

„Svjetske su burze u kratkoročnom pozitivnom valu, nakon što su privremeno odgođeni grčki dužnički problemi. Ulagači su sada ponovno fokusirani na makroekonomske podatke. A oni su se polagano počeli okretati u pozitivnom smjeru, što bi moglo podržati trend rasta cijena na svjetskim tržištima“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica jačale, zahvaljujući nadi ulagača da se usporavanje rasta gospodarstva SAD-a zaustavlja, no u petak su, nakon razočaravajućih vijesti s tamošnjeg tržišta rada, izgubile veći dio prethodnih dobitaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, dok je S&P 500 porastao 0,3, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

„Idućega tjedna počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. To će, jasno, utjecati na kretanja na stranim burzama. Manje na naše tržište, premda bi se dio optimizma ili pesimizma na svjetskim burzama mogao osjetiti i na domaćoj burzi. No, za očekivati je da će se nastaviti ovo letargično razdoblje s niskim obujmom i kretanjem Crobexa u uskom rasponu“, kaže Dalibor Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: predstoji niz razina otpora

Neočekivano loše izvješće o zaposlenosti u SAD-u u lipnju uplašilo je u petak ulagače na Wall Streetu, pa je S&P 500 indeks izgubio velik dio dobitaka od prethodnih dana. Tjedan je završio u plusu od samo 0,3 posto, na 1.343 boda.

„Loše makroekonomske vijesti uplašile su ulagače u petak do te mjere da se ponovno spominje recesija s dvostrukim dnom i otežani uvjeti poslovanja kompanija. No, za tehničke je analitičare važno da se prije dva tjedna tržište odbilo od 200-dnevnog pomičnog prosjeka, formirajući više dno. To u pravilu znači nastavak razdoblja rasta na burzi. No, hoće li tako biti i u ovom slučaju, pokazat će se već idućega tjedna, kada počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische Bank.

Rast cijena dionica u posljednja dva tjedna budi nadu u ponovno vračanje cijena na najviše ovogodišnje razine od kraja travnja.

„No, iznad trenutačne vrijednosti S&P 500 indeksa od 1.343,80 bodova nalazi se niz tehničkih razina otpora. Gotovo cijela zona od 1.340 do 1.370 bodova prošarana je otporima, nekima manje, a nekim više značajnim. Idućega tjedna bit će važno hoće li tržište nakon dva tjedna rasta zatražiti predah. A ako dođe do predaha, hoće li S&P 500 pasti ispod 1.330 bodova? Na toj razini se nalazi tehnička podrška koja bi mogla ponovo pobuditi interes ulagača za kupnjom dionica. Ako ta razina ne izdrži, slijedeća potpora nalazi se na 1.317 bodova, gdje bi se mogao očekivati veći obujam trgovanja na Wall Streetu“, kaže Erdeljac.

U slučaju nastavka pozitivnih kretanja, bit će važno pratiti je li tržište spremno za osvajanje novog vrha u ovom mjesecu.

„Postizanje novog vrha i osvajanje granice od 1.380 bodova, što je 78,6-postotni fibonacci retracement pada tržišta s najviših visina u 2007. godini do dna u 2009. godini na 667 bodova, osiguralo bi nastavak pozitivnog trenda s novom target zonom od 1.420 do 1.440 bodova“, kaže Erdeljac.

Pomoć pri određivanju daljnjeg smjera tržišta može se potražiti u kretanju tečaja eura prema dolaru.

„Formiranje simetričnog trokuta na dnevnom grafikonu prilično je očito i samo je pitanje vremena na koju će stranu tečaj eura krenuti. Bit će važno hoće li izdržati potpora tečaju eura na razini od 1,41 dolara. Naime, pad cijene eura ispod granice potpore mogao bi gurnuti tečaj europske valute sve do granice od 1,30 dolara. U slučaju jačanja dolara, i ulagači na američkim dioničkim burzama našli bi se u vrlo nepovoljnoj situaciji, pa bi bilo teško izbjeći pad tržišta. No, ako potpora na razini od 1,41 dolara izdrži, pa se kretanje cijene eura nastavi prema i iznad praga od 1,45 dolara, na tržištu dionica možemo očekivati oporavak“, kaže Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙