FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskorak i Kontra zadovoljni ukidanjem zabrane okupljanja na Markovu trgu

Autor: sobr
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Udruge Iskorak i Kontra pozdravile su danas odluku o ukidanju zabrane okupljanja na Markovu trgu te ocijenile da je Ustavni sud time dao važnu poruku javnosti i vlasti glede poštivanja prava na javno okupljanje i važnosti zaštite ljudskih prava općenito.

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo zabranu javnog okupljanja za sve prostore na kojima zasjedaju Vlada Republike Hrvatske, Predsjednik RH i Ustavni sud, osim za Markov trg na kojemu zabrana prestaje vrijediti 15. srpnja iduće godine. Sud je ustvrdio da je zabrana protivna Ustavu jer je diskriminatorna, budući da se na Markovu trgu dopuštaju, primjerice, koncerti, kazališne predstave i druge javne priredbe, ali ne i prosvjedi protiv vlasti, politički skupovi i sindikalni prosvjedi.

Iz Iskoraka i Kontre podsjećaju da je na njihovu inicijativu na Međunarodni dan zaštite ljudskih prava 2006. više udruga zatražilo ocjenu ustavnosti te da su taj zahtjev redovito dopunjavali.

Ističu da su aktivisti tih udruga prekršajno gonjeni zbog dijeljenja letaka o pravima LGBT-osoba na Markovu trgu ispred Hrvatskog sabora, ali da se s takvim progonom nisu suočili kad su dijelili letke izmišljenoga frizerskog salona.

Podsjećaju da su nakon okupljanja za doček američkog predsjednika Georgea Busha na Markovu trgu podnijeli podnesak u kojemu su upozorili na nejednako postupanje jer je javno okupljanje Iskoraku i Kontri na istom trgu zabranjeno.

Dvije udruge od vlade traže da ne čeka zadani rok, već da odmah ukine protuustavnu odredbu o zabrani okupljanja na Markovu trgu te da osigura pravo na javno okupljanje svima po ustavu i međunarodnim dokumentima.

(Hina) xpp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙