FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademska solidarnost: štrajk traje, na potezu vlada i ministarstvo

Autor: gvla
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Štrajk akademskih radnika danas je službeno počeo, a njegovo trajanje ne ovisi o nama nego o vladi i ministarstvu, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji sindikata Akademska solidarnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovom smo činu pristupili odgovorno, u skladu sa svojim od početka principijelno iskazanim stajalištima. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra, stoji u izjavi sindikata pročitanoj na konferenciji.

"Kao odgovor na silu izabrali smo štrajk budući da konkretan otpor predstavlja jedino preostalo djelotvorno sredstvo što ga akademska zajednica ima na raspolaganju u obrani javnog dobra", naglasio je Hrvoje Jurić iz sindikata.

Što se tiče pitanja isplate plaća štrajkašima, istaknuo je Jurić, stajalište je sindikata da ministarstvo, ako se smatra nenadležnim u ovome sporu, jednako tako ne može provoditi sankcije prema onima koji su u štrajku.

"Mi smo u ovaj štrajk ušli posve svjesni. To kako ćemo mi te troškove pokriti, hoćemo li ih pokriti i odakle, to nama nije presudno pitanje", naglasio je Dean Duda.

Iako tvrde da na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu štrajkaju svi članovi toga sindikata, iz sindikata nisu mogli točno reći koliko profesora štrajka.

Što se tiče priključenja štrajku ostalih sveučilišnih centara, na konferenciji je istaknuto da sindikat ima članove u svim sveučilišnim centrima u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka, preko Pule, Rijeke, Zadra, Zagreba i Splita koji će javnost sami izvještavati o njihovim akcijama i uključenjima.

Za danas točno u podne najavljeno je službeno urudžbiranje materijala Akademske solidarnosti u Hrvatski sabor, nakon čega u 13 sati slijedi i sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Iz sindikata su naglasili kako se nadaju da će Odbor već na toj sjednici dati negativno mišljenje o spornim prijedlozima zakona.

Predstavnike sindikata poslije podne će primiti i predsjednik Republike Ivo Josipović. Riječ je o sastanku informativne naravi na kojemu će članovi sindikata predsjednika upoznati s djelovanjem i svim aktivnostima, kazao je Jurić, dodavši kako sindikat taj poziv interpretira kao pozitivan signal i signal potpore.

Uz zvuke bubnja neposredno uoči održavanja tiskovne konferencije na zgradu fakulteta izvješen je i transparent "U obranu javnog dobra".

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙