FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton pozdravlja slanje etiopskih plavih kaciga u Abjei

Autor: bnov
DAR ES-SALAM, 13. lipnja 2011. (Hina/AFP) - SAD će pozdraviti slanje etiopskih postrojba pod mandatom UN-a u prijeporno sudansko područje Abjei, ako na to pristanu sjeverni i južni Sudan, izjavila je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

"SAD čvrsto vjeruje da je raspoređivanje snaga za održavanje mira ključan element sigurnosti u Abjeiju", izjavila je Clinton na susretu s novinarima u Dar es-Salamu u Tanzaniji, gdje se nalazi u sklopu afičke turneje.

Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir, po diplomatskim izvorima, u nedjelju je pristao je povući postrojbe sjevernog Sudana iz sporne te pogranične regije. "Predsjednik Bašir pristao je povući svoje vojnike prije 9. srpnja, a Etiopija šalje dvije bojne mirovnih snaga. Oni će tamo biti pod zastavom UN-a", rekao je jedan diplomat koji je tražio da ostane neimenovan.

Bašir se u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi sastao s predsjednikom južnog Sudana Salvom Kirom kako bi raspravili pitanje Abjeija i druga neriješena pitanja uoči podjele zemlje, koju su južnjaci izglasovali na referendumu u siječnju.

Dvije strane se još trebaju sporazumjeti oko više osjetljivih pitanja poput utvrđivanja granične crte i podjele prihoda od nafte, što podjelu čini složenijom. Status Abjeija jedno je od najspornijih pitanja. Kartum je u tu plodnu i naftom bogatu regiju poslao tenkove i vojnike 21. svibnja što je potaknulo strahove da bi se dvije strane mogle ponovno naći u otvorenom sukobu.

Clinton bi u ponedjeljak popodne trebala doputovati u Adis Abebu u Etiopiji, posljednju etapu svoje afričke turneje. Ondje će održati govor u sjedištu Afričke unije. Clinton bi se tamo trebala susresti s Kirom, ali ne i s predsjednikom Baširom za kojim je izdan međunarodni uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda zbog zločina u Darfuru.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙