FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Tri civila ubijena u Hami, tenkovi opkolili grad

Autor: bnov
NIKOZIJA, 5. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Tri osobe, među kojima jedno dijete, ubijene su u ponedjeljak u Hami tijekom potrage sigurnosnih snaga u tom pobunjenom gradu na sjeveru Sirije, opkoljenom tenkovima sirijske vojske, potvrdili su u utorak aktivisti.

"Tenkovi stoje na ulazima u grad, osim sjevernog ulaza. Stanovnici su mobilizirani, odlučili su braniti do smrti svoj grad ne dopuštajući vojsci ulaz", kazao je čelnik sirijske organizacije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

"Stanovnici su spavali na ulicama gdje su podigli barikade i postavili gume u nastojanju sprečavanja napada" vojske, rekao je isti izvor.

"Tri osobe, među kojima jedno dijete ubijene su u ponedjeljak u tom gradu u pucnjavi sigurnosnih snaga", tri dana nakon prosvjeda koji je okupio više od 500.000 osoba protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u petak, objavili su aktivisti.

Tijekom prosvjeda nije signalizirano nikakvo prisustvo sigurnosnih snaga niti je ijedan prosvjednik ubijen.

"Stanovnici Hame potpuno su miroljubivi, sirijski režim mora dvaput razmisliti prije nego pokrene vojnu operaciju u tom gradu", rekli su aktivisti.

Hama, grad od 800.000 stanovnika, 210 km sjeverno od glavnog grada Damaska, od 1982. je povijesni simbol, nakon krvavog gušenja pobune zabranjenog pokreta Muslimanske braće protiv predsjednika Hafeza el-Asada, Bašarova oca, pri čemu je poginulo 20.000 osoba.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙