FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište

Autor: neba
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz nevelike oscilacije Crobex indeksa, jer ni sa domaće, ni sa svjetske scene ne stižu vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,27 posto, na 2.230 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,12 posto, na 1.208 bodova.

Redovni promet iznosio je 26,6 milijuna kuna, što je 16 milijuna više nego u petak, no od toga je oko 11,5 milijuna kuna ostvareno trgovanjem državnim obveznicama.

„Nema značajnijih vijesti ni s domaćeg ni sa stranih tržišta, pa danas očekujemo nastavak stagnacije Crobexa. Jučer je promet bio nešto veći nego što je to uobičajeno, pa su se četiri dionice uvrstile na listu milijunašica“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Na listi milijunašica predvodila je jučer dionica HT-a s prometom od 2,9 milijuna kuna. Cijena te dionice zadržala se na 257 kuna.

S prometom od 2,4 milijuna kuna slijedila je dionica Đuro Đaković Holdinga, a cijena joj je porasla 6,38 posto, na 68,99 kuna. Dionica Đure Đakovića jača već danima, nakon što je ta tvrtka izvijestila o novim poslovnim ugovorima s Janafom i HŽ-om.

„S obzirom na jučer objavljene podatke o prometu u maloprodaji u svibnju, koji su bili lošiji od očekivanja, ne očekujemo pozitivnije pomake što se tiče dionica u sektoru trgovine. Taj podatak pokazuje i da domaće gospodarstvo stagnira, da nema većih pomaka“, zaključuje Ana Franin.

Državni zavod za statistiku izvijestio je jučer da je u svibnju promet u trgovini na malo realno porastao za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je ispod očekivanja, s obzirom da je u anketi Hine pet makroekonomista procjenjivalo u prosjeku da je potrošnja porasla 1,8 posto.

Ni sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali. Posljednjih se dana na europskim i azijskim burzama trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle navesti ulagače na značajnije mijenjanje pozicija, a nedostaje im i usmjerenje s Wall Streeta, gdje se jučer zbog blagdana nije radilo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica jučer je ojačao 0,2 posto, dok je jutros MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oslabio 0,1 posto.

Od domaćih vijesti pozornost ulagača mogla bi danas privući tiskovna konferencija čelnika Luke Ploče na kojoj će biti predstavljeno izdanje novih dionica te tvrtke, a bit će riječi i o dosadašnjim rezultatima poslovanja Luke Ploče, planovima investicija i projekciji poslovnih rezultata nakon dokapitalizacije.

Luka Ploče je 20. lipnja objavila javni poziv postojećim dioničarima na sudjelovanje u prvom krugu dokapitalizacije, pozivajući na upis 200.353 nove redovne dionice, uz raspon cijene od 800 do 1.200 kuna po dionici.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙