FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rakete prisilile libijske pobunjenike na povlačenje

Autor: mhaj
ZAGREB/BIR-AJAD , 1. srpnja 2011. (Hina) - Libijski pobunjenici koji su uspjeli prodrijeti na oko 80 km od uporišta Moamera Gadafija u Tripoliju, u petak su bili prisiljeni povući se nakon raketiranja vladinih snaga, javile su agencije.

Pobunjenici su prije pet dana uspjeli doprijeti do predgrađa gradića Bir al-Ganama, zbog čega se nagađalo o mogućnosti njihova daljnjeg prodora nakon četveromjesečnog sukoba.

Pobunjenici, koji su se razmještali u blizini Bir al-Gahama, spremajući se za novi napad, u petak su bili prisiljeni povući se zbog raketiranja vladinih snaga iz raketa ruske proizvodnje Grad, izvijestio je Reutersov fotograf iz Bir-Ajada, smještenog oko 30 km južno od poprišta sukoba. On je izvijestio kako vladine snage raketama uspijevaju dosegnuti i Bir-Ajad, sjecište putova u podnožju planinskog dijela smještenog jugozapadno od Tripolija odakle su pobunjenici prošli tjedan krenuli u osvajački pohod.

U audio-obraćanju Moamera Gadafija koje je objavila libijska televizija, a bilo je upućeno desecima tisuća njegovih pristalica okupljenih u petak na Zelenom trgu u Tripoliju, libijski vođa je kazao kako ne namjerava odstupiti te je upozorio NATO da prekine s napadima iz zraka ili će se suočiti s porazom.

Gadafi je u svojem govoru zaprijetio kako će, ukoliko NATO ne prekine vojnu kampanju u Libiji prenijeti "bitku u Europu".

"Libijski narod u stanju je jednog dana prenijeti bitku na Mediteran ili u Europu", rekao je on.

"Mogli bi biti napadnuti vaši domovi, vaši uredi i vaše obitelji te bi mogle postati legitimni vojni ciljevi, s obzirom na to da ste vi pretvorili naše urede, naše glavne stožere, naše kuće i našu djecu u vojne ciljeve, smatrajući to legitimnim", rekao je.

"Ako odlučimo, u stanju smo stići do Europe poput skakavaca ili pčela. Savjetujemo vam stoga da napravite korak unatrag kako biste izbjegli katastrofu. Također vam savjetujem da prizemljite svoje zrakoplove te da razgovarate s libijskim narodom", poručio je Gadafi u svojem govoru, osudivši izdavanje uhibenog naloga što ga je protiv njega u ponedjeljak donio Međunarodni kazneni sud (ICC). Na kraju govora čuli su se pucnjevi ispaljeni u zrak.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙