FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić o dvije godine J. Kosor na čelu Vlade

Autor: dmar
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Nakon dvije godine Jadranke Kosor na čelu Vlade može se ocijeniti dobrim što su u tom razdoblju otvoreni procesi završetka pregovora Hrvatske s EU i obračuna s korupcijom, no u borbi protiv gospodarske krize njezina Vlada nije imala uspjeha, rekao je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Jadranka Kosor došla je na čelo Vlade i HDZ-a u prilično nerazjašnjenim uvjetima i putem aklamacije, bez izbora, što je presedan, ocijenio je Čačić na konferenciji za novinare. Te su dvije godine obilježila tri procesa - slobodni pad i raspad hrvatskog gospodarstva, pregovori o ulasku Hrvatske u EU i otvaranje brojnih korupcijskih afera u koje je bio uključen i "vrh HDZ-a i ponekog koalicijskog partnera".

Problem zastoja u pregovorima s EU riješen je prihvaćanjem arbitraže sa Slovenijom, a to je učinjeno uz snažnu podršku EU. Dobro je što je premijerka Kosor prihvatila tu inicijativu, makar je u svemu tome bila pasivna, smatra Čačić.

Predsjednik HNS-a ocijenio je kako je Jadranka Kosor bila pasivna i u nizu velikih afera povezanih s korupcijom i kriminalom, što je počelo s Podravkom a završilo sa Sanaderom, no pozitivno je što nije spriječila istrage i pokušaje raščišćavanja tih afera.

S druge strane, Kosor i njezina Vlada nisu se uspješno suprotstavili gospodarskoj krizi, a danas je jasno da hrvatska kriza nije samo posljedica svjetske krize nego i strukturnih slabosti hrvatskog gospodarstva.

Stoga danas imamo vanjski dug veći nego ikada, unutarnju nelikvidnost dva puta veću nego u trenutku kada je Jadranka Kosor preuzela Vladu i 170.000 nezaposlenih više (po desezoniranim podacima) nego kada je Kosor došla na čelo Vlade.

Čačić je također odbacio medijske špekulacije o raspadu tzv. Saveza za promjene (SDP, HNS, HSU, IDS) ustvrdivši kako su među partnerima jasno definirani odnosi te će izaći u koaliciji na izbore. Naročito je bespredmetno o tome govoriti kada sve analize pokazuju da u slučaju zajedničkog izlaska uvjerljivo pobjeđujemo na izborima, kaže Čačić.

(Hina) xdm ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙