FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: trguje se oprezno, Crobexi stagniraju

Autor: neba
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas trguje oprezno, što je posljedica niske likvidnosti i nedostatka naznaka bržeg oporavka domaćeg gospodarstva, a ni sa svjetskih tržišta ne stižu snažniji poticajni signali.

Crobex indeks ojačao je do podneva 0,1 posto, na 2.234 boda, dok Crobex10 balansira oko razine od 1.207 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 5 milijuna kuna, što je 7 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Trgovanje prolazi u očekivanom ljetnom, letargičnom tonu, kao da je domaće tržište izolirano od pozitivnih impulsa koji su ovih dana stizali sa svjetskih burzi. Mislim da je razlog tome u domaćim makroekonomskim trendovima, koji su dosta razočaravajući. U svibnju je ponovno pala industrijska proizvodnja, a oslabio je i izvoz. Ipak, očekujemo da će gospodarstvo živnuti u drugom dijelu godine, s dobrom turističkom sezonom, a možda i zbog pojačanja privatnih investicija, nakon završetka pregovora Hrvatske o pristupu Europskoj uniji. No, zasad nema pravih pokretača tržišta“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na listu milijunašica uvrstila se do podneva samo dionica HT-a. Uz promet od 1,17 milijuna kuna, cijena joj je porasla blagih 0,1 posto, na 256,50 kuna.

S prometom od oko pola milijuna kuna slijedi dionica Petrokemije, kojoj cijena raste već treći dan zaredom. Jutros je ojačala 1,8 posto, na 204 kune.

Najveća je, pak, dobitnica dionica Magme. Nakon što je jučer pala 12 posto, jutros je cijena dionice te trgovačke kompanije skočila više od 28 posto, na 8,20 kuna.

Magma je jutros izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu protiv Slobodana Vučičevića, vlasnika NCA Investment Group (NCA) i još nekoliko osoba zbog davanja i primanja mita u vezi prodaje Magminih udjela u pet društava na području Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine toj beogradskoj tvrtki.

Magma je, također, izvijestila da je ponudila na prodaju sve svoje poslovne udjele u društvima koja se bave poslovanjem u sklopu Turbo limač asortimana. Potencijalni investitori, priopćeno je, već su iskazali inicijalni interes i želju za kupnju udjela u društvima čije je poslovanje vezano za Turbo limač asortiman, kao i želju za brzom realizacijom transakcije.

U Magmi očekuju da će račun tvrtke biti deblokiran u idućih 10 dana, nakon čega će se izvršiti upis nove tranše komercijalnih zapisa kako bi se refinancirala dospjela tranša komercijalnih zapisa, vrijedna 6,13 milijuna eura.

I na svjetskim se burzama danas trguje opreznije nego proteklih dana, kada je ulagače pokretao optimizam u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema.

Nakon što je grčki parlament prihvatio mjere proračunske štednje, čime je Atena osigurala novu tranšu međunarodnog kredita i izbjegla insolventnost, u fokusu ulagača ponovno su makroekonomski podaci. A oni ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a, preko Kine, do eurozone.

Zbog toga su u 12 sati frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili tek u blagom plusu između 0,1 i 0,3 posto.

Američki terminski indeksi također ne osciliraju značajnije, što znači da se, nakon četiri dana snažnog rasta cijena dionica, na Wall Streetu danas očekuje opreznije trgovanje.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙