FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke banke pridružuju se planu reprogramiranja grčkog duga

Autor: vmom
BERLIN, 1. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Njemačke banke i osiguravatelji voljni su sudjelovati u planu koji ima za cilj omogućiti daljnje zajmove Grčkoj, potvrdio je njemački ministar financija.

Nakon privatnog sastanka s najvećim njemačkim bankama Wolfgang Schaeuble u četvrtak je izjavio da će njemačke institucije sudjelovati sa 3,2 milijarde eura u planu reprogramiranja grčkih obveznica, čije se pojedinosti još trebaju finalizirati.

Taj sastanak uslijedio je nakon što je početkom tjedna vlada u Parizu s francuskim bankama dogovorila reprogramiranje oko polovine grčkih dugova koji je u njihovim rukama a dospijeva na naplatu do 2014.

"Zadovoljan sam što su predstavnici financijskog sektora izrazili spremnost sudjelovanja u drugom po redu paketu pomoći Europske unije za Grčku", kazao je Schaueble.

Također je izjavio da je njemački financijski sektor pristao produljiti rok otplate za približno 3,2 milijarde eura vrijedne grčke obveznice koje dospijevaju na naplatu od sada pa do kraja 2014. godine.

Ministar je kazao da su oko dvije milijarde eura u rukama njemačkih banaka i osiguravatelja, a oko 1,2 milijarde su držale takozvane loše banke, zajmodavci koji su doživjeli kolaps u financijskoj krizi pa ih je preuzela njemačka vlada.

Njemačke banke, kako je kazao, drže ukupno 10 milijardi eura grčkih obveznica, od kojih 55 posto dospijeva na naplatu tek od 2020., što pokazuje da Njemačka već pridonosi dugoročnoj stabilnosti Grčke.

Također je izrazio uvjerenje da će se iznaći pravodobno rješenje do sastanka ministara financija eurozone koji je zakazan u nedjelju u Bruxellesu, dodajući ipak da se na tome planu mora još poraditi idućih tjedana.

Banke su pak upozorile da će njihov dobrovoljan ali značajan doprinos uslijediti samo ako se i drugi ključni ulagači uključe u obvezujući i provjerljiv europski paket.

"Na ovaj način njemačke institucije pridonose financiranju Grčke u skladu sa svojim europskim obvezama", kaže se u priopćenju.

Izvršni direktor Deutsche Banka Josef Ackermann smatra da bi francuski plan mogao predstavljati osnovu za sporazum. "Mišljenja smo da se Grčkoj mora pomoći. Spremni smo to učiniti".

Po pisanju medija, očekuje se da će ta najveća njemačka banka sudjelovati do iznosa od milijarde eura u tome planu, a Commerzbank, druga po veličini tamošnja banka, najvjerojatnije će sudjelovati s iznosom dalekom manjim od milijarde eura.

Francuski plan ima za cilj omogućiti lakše rješavanje problema golemih grčkih dugova na način koji ne bi bio protumačen kao formalni bankrot.

Ako takav plan agencije za izdavanje rejtinga ili trgovci kreditnim izvedenicama klasificiraju kao bankrot, europske banke mogle bi biti primorane ubilježiti na milijarde eura gubitaka na ime grčkih dugova koji su trenutno u njihovim rukama, a to bi moglo dovesti u pitanje njihovu solventnost.

Francuske banke grčkoj su vladi pozajmile približno 15 milijardi eura, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), dok njemački zajmodavci drže više od 20 milijardi eura grčkog državnog duga.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙