FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska potvrdila da naoružava libijske pobunjenike

Autor: ztre
PARIZ/MISRATA, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuska je u srijedu objavila da je ovaj mjesec poslala oružje libijskim pobunjenicima, što je prvi put da je jedna članica NATO-a koja sudjeluje u bombardiranju Libije otvoreno priznala da naoružava pobunjenike koji žele srušiti s vlasti Moamera Gadafija.

Glasnogovornik francuske vojske potvrdio je isporuku oružja nakon što je list Le Figaro, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Francuska libijskim pobunjenicima poslala raketne bacače, puške, strojnice i protutenkovske projektile.

"Dostavljena je humanitarna pomoć jer se humanitarna situacija pogoršala, a u jednom trenutku činilo se da sigurnosna situacija ugrožava civile koji se ne mogu braniti", rekao je Thierry Burkhard. "Francuska je zbog toga također poslala opremu koja im omogućuje da se brane, uključivo lako oružje i streljivo", rekao je, dodajući da su pobunjenicima dostavljeni i lijekovi i hrana.

Le Figaro navodi da je Francuska odluku donijela ne konzultirajući partnere u NATO-u. Poziva se na visoki izvor koji je rekao da "nije bilo drugog načina." Libijski pobunjenici tu vijest nisu komentirali, a francuski saveznici reagirali su oprezno.

"Mi kao NATO to ne radimo premda je također dobro poznato da postoje zemlje koje to rade pa nije na meni da to komentiram ili osuđujem", rekao je admiral Giampaolo Di Paolo, čelnik Vojnog odbora NATO-a.

(Hina) xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙