FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci u četvrtak štrajkaju zbog nirovinske reforme

Autor: mhaj
LONDON , 29. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Britanski sindikati koji zastupaju zaposlene u javnom sektoru pozvali su na održavanje nacionalnog štrajka u četvrtak zbog reforme mirovina, što bi moglo rezultirati 24-satnim zatvaranjem škola i poteškoćama u zračnom prijevozu.

Predviđaju se kašnjenja pri kontroli putnika i na carinskim kontrolama u zračnim lukama, na željezničkim postajama i u međunarodnim pomorskim lukama. Oko 45 posto škola, sveučilišta i gimnazija bit će zatvoreno u Engleskoj i u Walesu, a 40 posto će ih biti djelomično zatvoreno, izvijestila je britanska Udruga profesora i nastavnika (ATL).

"Dosad, dakle tijekom 127 godina postojanja nismo nikad pozvali na opći štrajk", rekao je glasnogovornik ATL-a. Povod održavanju štrajka je mirovinska reforma o kojoj se još uvijek raspravlja. Reforma, kako ističu sindikati, prisiljava zaposlene "da izdvajaju više za mirovine, da rade dulje te da u konačnici, kad otiđu u mirovinu, primaju manje novaca".

Prosvjedi su najavljeni u Londonu, ali i u drugim većim gradovima zemlje. Ako odaziv štrajku bude velik, bit će to najjači socijalni pokret od dolaska premijera Davida Camerona u svibnju 2010. na vlast. Premijer je u utorak izjavio kako smatra da je provedba mirovinske reforme iznimno važna zbog sve dulje životne dobi stanovnika i opasnosti da se "mirovinski sustav potpuno uruši."

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙