FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marokanci glasuju za novi ustav

Autor: bnov
RABAT, 29. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Marokanci su pozvani da u petak glasuju za novi ustav kojim se namjerava uravnotežiti ovlasti u korist premijera, nakon što je kralj Mohamed VI., odlučio raspisati referendum uzimajući u obzir "arapsko proljeće" i želju svojeg naroda za reformama.

Približno 13 milijuna Marokanaca, među kojima oni u inozemstvu, pripadnici vojske i snaga reda, pozvano je da odgovori s "da" ili "ne" na nacrt ustava.

Marokanski 48-godišnji suveren jedan je od prvih arapskih čelnika koji je uzeo u obzir revolucije u regiji, najavljujući već u ožujku ustavnu reformu.

Nacrtom se namjerava "učvrstiti stupove ustavne, demokratske, parlamentarne i društvene monarhije", izjavio je Mohamed VI. u govoru naciji 17. lipnja.

Kralj, među ostalim, predlaže preraspodjelu ovlasti u kojoj bi veću moć dobili vlada i parlament, iako bi on ostao nadređen svima. Predsjednik vlade, koji bi bio izabran iz redova stranke koja pobijedi na izborima, imao bi mogućnost raspuštanja Zastupničkog doma, što je do ovog prijedloga reforme ustava bilo u isključivoj nadležnosti kralja.

Usprkos protivljenjima i pozivima na bojkot, kralj je gotovo uvjeren da će se njegov tekst usvojiti, smatraju stručnjaci.

(Hina) xbnš ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙