FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU o uhidbenim nalozima ICC-a za Gadafija

Autor: svuk
BRUXELLES, 27. lipnja 2011.(Hina) - Europska unija je primila u ponedjeljak na znanje odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o izdavanju uhidbenog naloga za vođu libijskog režima Muamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika obavještajne službe Abudlaha al-Senusija ističući važnost načela da najteži zločini ne smiju ostati nekažnjeni.

"Europska unija podsjeća na temeljno načelo Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda da najozbiljniji zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini ne smiju ostati nekažnjeni. Ukidanje nekažnjivosti osoba koje čine takve zločine pridonosi sprječavanju tih zločina", kaže se u izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Europska unija u potpunosi podupire Međunarodni kazneni sud koji igra ključnu ulogu u promicanju međunarodne pravde. ICC je važan instrument u promicanju poštovanja humanitarnog prava i ljudskih prava, koji na taj način pridonosi sigurnosti, pravdi i vladavini zakona te očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti", dodaje Ashtn.

Visoka predstavnica ističe da neovisnost istrage ICC-a u Libiji mora biti u potpunosti poštovana.

ICC je u ponedjeljak ocijenio da postoje "utemeljeni razlozi" za sumnje da su Gadafi, njegov sin i al-Senusi počinili zločine koji spadaju u njegovu nadležnost te izdao uhidbene naloge.

To je drugi put da ICC izdaje uhidbeni nalog protiv nekog šefa države nakon sudanskog predsjednika Omara al-Bashina 2009. i 2010. za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙