FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba traži prekid ruske potpore Asadu

Autor: akoz
MOSKVA, 28. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Predstavnici sirijske oporbe u egzilu u utorak su zatražili od Rusije da uvjeri sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da napusti položaj i upozorili Moskvu da riskira zaostati za poviješću ako ne povuče svoju podršku sirijskom čelniku.

Viši ruski dužnosnici, koji su omeli pokušaje zapada da se Asada osudi zbog načina slamanja prosvjeda protiv njegove vlasti, sastali su s nekima od najglasnijih kritičara Asada u Moskvi.

Sastanak se ocjenjuje i kao mogući znak da se Kremlj osigurava kako bi zadržao svoj utjecaj u Siriji ako Asad bude svrgnut.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su predstavnici sirijske oporbe došli na poziv društva za regionalnu suradnju i da nisu planirani nikakvi službeni susreti.

"Rusija bi trebala pomoći Siriji da postigne slobodu i demokraciju jačim pritiskom na sirijskog predsjednika da podnese ostavku", rekao je novinarima Mulhem Droubi, čelnik Muslimanskog bratstva.

"Predsjednik bi trebao dati ostavku ako gaji ikakve osjećaje za sirijski narod", rekao je nakon razgovora s posebnim izaslanikom Kremlja za Afriku i Bliski istok Mihailom Margelovom. Margelov je novinarima nakon razgovora rekao da "Rusija ima samo jednog prijatelja - sirijski narod".

Rusija je od Asada zatražila da ubrza obećane reforme ali se usprotivila nastojanjima zapadnih zemlja u Vijeću sigurnosti UN-a da se Asada osudi zbog obračuuna s protivnicima i ponovila neke od njegovih tvrdnji da se ekstremisti mogu okriviti za dio nasilja.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙