FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roćen:Snažan napredak cijele regije za predsjedanja SEECP-om

Autor: dram
PODGORICA, 28. lipnja 2011. (Hina) - Razdoblje crnogorskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) obilježen je snažnim napretkom cijele regije i pojedinačnim napretkom svih zemalja, kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Milan Roćen u utorak u Budvi otvarajući treći godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), u okviru crnogorskog predsjedanja SEECP-om.

"Vrijeme crnogorskog predsjedanja obilježeno je snažnim napretkom cijele regije i pojedinačnim napretkom svih zemalja, ali to nam ne daje pravo da na marginu potisnemo i brojne probleme i neka otvorena pitanja", kazao je Roćen.

On je poručio da je Crna Gora ozbiljnim i konstruktivnim pristupom predsjedanju pridonijela intenziviranju suradnje u regiji.

"Radujemo se što smo dio zajedničkog uspjeha svih iz regije jugoistočne Europe, a vjerujem da smo svi ostvarili napredak tijekom protekle godine", kazao je Roćen.

Crnogorski šef diplomacije rekao je da će nastaviti kanalizirati snažnu političku volju u pravcu aktivnog angažiranja država na jačanju projektne suradnje. "Svi smo posvećeni ostvarenju dva zajednička vanjsko-politička prioriteta za sve države naše regije - regionalnoj saradnji i europskim integracijama", kazao je Roćen istaknuvši da je riječ o jedinstvenom cilju, jer je politika dobrosusjedskih odnosa uvjet za šire integracije.

U srijedu će se u Budvi održati ministarski sastanak SEECP-a, u organizaciji Crne Gore kao aktualne zemlje predsjedateljice Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a na njemu će se razmotriti provedba prioriteta crnogorskog predsjedanja tijekom proteklih godinu dana, situacija u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu njezina približavanja euroatlantskim integracijama, kao i buduće planirane aktivnosti u sklopu SEECP-a. Sudionici sastanka raspravit će i o godišnjem izvješću o radu Vijeća za regionalnu suradnju.

Na marginama ministarskog sastanka SEECP-a bit će održan sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje na kojem će biti nazočan i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmunssen.

Na oba sastanka će sudjelovati i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, priopćeno je iz MVPEI-ja.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙