FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac: Hrvatskoj odgovara širenje EU na istok

Autor: ssai
BEOGRAD, 27. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocijenio je za ''Večernje novosti'' od ponedjeljka da Hrvatskoj odgovara širenje Europske unije (EU) na istok te kako Hrvatska i Srbija neće biti zrele europske članice dok ne budu riješile problem međusobnih tužbi za genocid.

Te tužbe su, kako je Pupovac rekao za taj beogradski dnevnik, dio prošle, ratne politike i dio arsenala u političkoj i medijskoj promidžbi koji blokira mirnodopske procese.

''Nije realno da se tužbe povuku u godini u kojoj predstoje izbori u obe zemlje. Ali, s tom vrstom tereta ni Hrvatska ni Srbija neće biti zrele europske članice i prije nego što prođu kroz vrata europske kuće, morat će takav teret ostaviti iza sebe'', navodi Pupovac.

Hrvatskoj, po njegovim riječima, apsolutno odgovara da se granice EU što prije pomaknu na istok, i da i BiH i Srbija budu članice EU jer to, kako kaže, između ostalog, ljudima koji rade neki posao predstavlja ''nasušnu potrebu''.

''Zato nisam jedanput zagovarao da Hrvatska i Srbija potpišu izjavu o zajedničkoj europskoj perspektivi, ne u smislu zajedničke države, već u smislu zajedničkog napora'', istaknuo je Pupovac.

Upitan pomažu li presude Haaškog tribunala pomirenju, predsjednik SNV-a ocijenio je kako se oko presuda kratkoročno ''stvori buka'', ali da su one pretpostavka za pomirenje.

Govoreći o odnosima dvaju naroda, Pupovac je naveo kako narod nije samo žrtva rata, već žrtva i državnih, promidžbenih i drugih politika te kako u narodu postoji mnogo više spremnosti za komunikaciju nego što se to može vidjeti iz državno proizvedenih slika i poruka.

Povratak izbjeglih, kako je rekao, nije završen, niti je završen proces institucionalnog organiziranja Srba u Hrvatskoj, ali je stvorena solidna osnova, a Srbi u Hrvatskoj su u procesu konsolidiranja.

''Ni država, a ni mi još nismo uspjeli razviti instrumente kojima bismo bili na usluzi ljudima koji se vraćaju. Da započnu oživljavati svoje sredine, poljoprivredu, malo produzetništvo, turizam... Oživjeli smo lokalnu samoupravu, ali to nije dovoljno'', dodao je.

Upitan o rezultatima posljednjeg popisa te procjeni broja Srba u Hrvatskoj, Pupovac je odgovorio kako nema takvih podataka, ali da postoje podaci o tome koliko se ljudi vratilo, koliko umrlo, te koliko ih se sada moglo izjasniti kao Srbi a da to na prošlom popisu nisu učinili, dodajući kako se očekuje da će na novom popisu Srba biti nešto više nego na prošlom.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙