FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezan početak tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, zbog nesigurnosti na svjetskim burzama i nedostatka domaćih vijesti, no promet bi mogao biti nešto veći nego prošloga, za dva blagdanska dana skraćenog radnog tjedna.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih šestoro danas očekuje stagnaciju Crobexa, a jedan rast.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,05 posto, na 2.242 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,31 posto, na 1.212 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 35,4 milijuna kuna, što je otprilike 52 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„S obzirom da su brojni ulagači i brokeri povezali dva blagdanska dana s vikendom, na burzi se prošloga tjedna trgovalo usporenim tempom, a likvidnost je, kao što se očekivalo, bila niska. U petak je tako redovni promet iznosio svega 6,8 milijuna kuna, što je najmanji promet od kolovoza prošle godine. Ulagače toga dana nije potaknula ni vijest da su čelnici EU-a u Bruxellesu poduprli završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Unijom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine“, kaže žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Ni situacija na svjetskim burzama ne ohrabruje. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks oslabio 0,58 posto, a S&P 500 0,24 posto.

„Za Dow Jones i S&P 500 indeks to je sedmi pad u posljednjih osam tjedana, što je posljedica strahovanja ulagača od produbljivanja grčke dužničke krize i niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva“, kaže Perić.

U fokusu ulagača i ovoga će tjedna biti Grčka. Nakon što je prošloga tjedna tamošnja nova vlada dogovorila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom petogodišnji program proračunske štednje, u srijedu bi o tom planu trebao glasovati parlament.

S nestrpljenjem se očekuju i novi makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva. Uz tjedno izvješće o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima, najviše pažnje privući će podaci iz industrijskog sektora i s tržišta nekretnina.

„A što se domaćeg tržišta tiče, moguća je zakašnjela reakcija ulagača na vijest od petka o podršci iz Bruxellesa za završetak pristupnih pregovora Hrvatske Uniji, pa stoga očekujem rast Crobex indeksa. U fokusu ulagača mogla bi biti dionica AD Plastika zbog približavanja ex-dividend daya i nedavne prodaje 1,045 milijuna dionica koje su prodavale slovenske banke, a kupovali domaći institucionalni ulagači“, kaže Perić.

Ističe i da su u petak stupila na snagu nova pravila Zagrebačke burze, kojima se uvode nešto moderniji uvjeti poslovanja, primjerice, novo vrijeme unosa naloga, kratka prodaja, blok transakcije, unos naloga za skrivenom količinom i još neki noviteti koje će ulagači moći koristiti.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙