FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana promocija 379 časnika i dočasnika

Autor: dber
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - U povodu Dana državnosti, 25. lipnja, u Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski" u Zagrebu danas je svečano obilježen završetak školovanja 379 polaznika, među kojima je 230 časnika i 149 dočasnika, a na uspjehu u školovanju i postignućima čestitao im je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

U prigodnoj poruci diplomantima Josipović je rekao da su oni danas učinili važan iskorak u profesionalnoj karijeri, a prisjetio se i onih koji su dali živote i zdravlje u obrani suvereniteta RH napominjući kako je ove godine zgusnuta povijest suvremene Hrvatske - 20 godina Oružanih snaga, 20 godina hrvatske samostalnosti...

Dodao je i da ćemo vrlo skoro postati članica Europske unije te uskoro biti jedna od EU vojski što će podići našu suradnju s prijateljskim zemljama u EU na višu i odgovorniju razinu.

"Žrtva onih koji su dali svoje živote i očekivanja generacija obvezuju da budemo na razini odgovornosti koja omogućuje prosperitet i razvitak društva i države", rekao je Josipović diplomantima vojnih škola i poručio im da će građani, saveznici i partnerske države u kojima će biti angažirani u međunarodnim i humanitarnim misijama prepoznati u njima suverenu Hrvatsku.

"Budite ponos našim građanima, državi i društvu, svojim obiteljima i prijateljima", poručio je Josipović.

Ministar obrane RH Davor Božinović je u ime Vlade RH čestitao svim ovogodišnjim časnicima i dočasnicima te podsjetio kako je kroz Hrvatsko vojno učilište u 20 godina rada, od 1991. do danas, prošlo 28 tisuća polaznika među kojima je bilo i više od 140 pripadnika oružanih snaga drugih zemalja i drugih tijela državne uprave RH.

"Dosadašnji rezultati HVU naglašavaju važnost sustava vojne eduakcije", kazao je ocijenivši poticanje inovativnosti i fleksibilnosti ključnim za otvorenost oružanih snaga.

"Završavate školovanje kada naše Oružane snage i obrambeni sustav ulaze u novu fazu razvoja. Naše članstvo u NATO-u i angažiranje u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pokrenule su proces preispitivanja dosadašnjih planova i načina djelovanja obrambenog sustava, a rezultat tih aktivnosti bit će bolji strateški pregled obrane koji će dati smjernice za razvoj Oružanih snaga do 2020. godine", kazao je Božinović.

Naglasio je i da za postizanje tih ciljeva nije dovoljno samo nabaviti visokotehnološke sustave već ih treba znati i upotrijebiti i tu se, kako je dodao, vidi potreba razvoja našeg učilišta te je najavio smjernice iduće faze razvoja sustava vojnog školovanja i povezivanja vojne izobrazbe s nacionalnim obrazovnim sustavom, jačanje akademskih standarda i integraciju znanstveno-istraživačke i obrazovne djelatnosti.

"Kvaliteta naših vojnika prepoznata je u međunarodnim misijama ISAF-a u Afganistanu gdje u proteklih osam godina obavljaju važne zadaće među kojima je i vodstvo novouspostavljene škole vojne policije u Kabulu", dodao je, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić rekao je da su oni, baštineći hrabrost i požrtvovnost prvih pripadnika Hrvatske vojske i zanje i odanost onih koji su provodili transformacijske procese, prepoznati kao odlični vojnici i pouzdani saveznici.

"Vjerujem da ćete i vi suočeni s izazovima, a na temelju obrazovanja graditi svoje karijere i posvetiti ih traženju optimalnih rješenja i izgradnji sposobnosti Oružanih snaga RH", dodao je.

General bojnik Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku, rekao je da je mađu 379 polaznika HVU "Petar Zrinski" ove godine bilo i 42 žene te 15 stranih polaznika iz Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙