FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU-a počeli raspravu o Hrvatskoj, Schengenu i Draghiju

Autor: svuk
BRUXELLES, 24. lipnja 2011. (Hina) - Čelnici zemalja Europske unije počeli su u petak u Bruxellesu drugi dan sastanka na vrhu na kojem bi prije svega trebali pozvati na završetak pregovora s Hrvatskom do konca lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine, poduprti guvernera talijanske središnje banke Maria Draghija za novog šefa Europske središnje banke te potvrditi djelomičnu reformu schengenskog ugovora.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici EU-a trebali prihvatiti na summitu u petak.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom. Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Također je predviđeno da šefovi država i vlada EU-a potvrde imenovanje Talijana Draghija za novoga predsjednika Europske središnje banke.

Čelnici EU-a također bi trebali zatražiti od Europske komisije da pripremi reformu schengenskog sporazuma po kojoj bi se u iznimnim slučajevima i u limitiranom opsegu mogao na kraće vrijeme uvesti nadzor europskih unutarnjih granica.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙