FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barosso i Van Rompuy stigli na summit EU-Rusija

Autor: vkla
NIŽNJI NOVGOROD, 9. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev primio je u četvrtak navečer u Nižnjem Novgorodu europske čelnike Josea Manuela Barrosa i Hermana Van Rompuya na summitu Rusije i Europske unije, javlja agencija France Presse i podsjeća da se sastanak na vrhu održava u trenutku kada je između dviju strana došlo do dubokih nesuglasica zbog embarga kojeg je Rusija prošli tjedan uvela na europsko povrće.

Medvedev, Barosso, predsjednik Europske komisije (EK), i Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, sastali su se u dobrom raspoloženju kod povijesne utvrde Nižnji Novgorod, 500 kilometara istočno od Moskve.

Trojica čelnika će razgovarati na radnoj večeri, a službeno se summit otvara u petak kada će dvije strane pokušati razriješiti neslaganja oko povrća iz EU-a. Izvor iz ruskog izaslanstva je kazao da je pred početak pregovora atmosfera teška, ocijenivši da je reakcija EU-a na odluku Moskve bila "nenormalna".

"U Bruxellesu bi mogli započeti javnu akciju i početi, bez iznimke, jesti sve krastavce bez testiranja. Nakon čega ćemo im mi pljeskati", izjavio je taj izvor.

Ruski embargo je izazvao žestoke reakcije u EU. Europski veleposlanik u Moskvi je izjavio da se to protivi odredbama Svjetske trgovinske organizacije (WHO) u koju Rusija želi ući.

Druga važna tema summita bit će energetika, tj. izvori opskrbe i isporuka nafte i plina. Moskva pritišće Europljane da se pridruže plinovodu Južni tok, dok EU prednost daje Nabuccu.

Za pregovaračkim će stolom Rusija postaviti i pitanje bezviznog režima s Europskom unijom, a na red će doći i međunarodna pitanja poput krize u Libiji i Siriji.

(Hina)xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙