FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu Bruxelles

Autor: neba
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje nevelika likvidnost, a u fokusu ulagača bit će vijesti o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i reakcija svjetskih burzi nakon što je Grčka s EU-om i MMF-om dogovorila program proračunske štednje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih šestoro danas očekuje stagnaciju Crobexa, a jedan rast.

Crobex indeks porastao je u utorak 0,47 posto, na 2.243 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,29 posto, na 1.216 bodova. Time je prekinut šestodnevni negativni niz tih indeksa.

Redovni promet dionicama iznosio je u utorak samo 14,1 milijun kuna, što je oko 400 tisuća kuna manje nego dan prije.

„U fokusu ulagača bit će danas summit čelnika Europske unije u Bruxelles, na kojemu bi se trebalo objaviti da će do kraja lipnja biti zaključeni pristupni pregovori Hrvatske Europskoj uniji. Ipak, ne očekujem jaču reakciju ulagača na te vijesti, s obzirom da su već uračunate na tržištu i da je likvidnost nevelika“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Čelnici zemalja članica EU-a započeli su u četvrtak navečer dvodnevni summit u Bruxellesu tijekom kojeg će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici EU-a danas trebali prihvatiti.

U fokusu ulagača, kaže Laća, mogle bi danas biti i dionice Agrokorovih kompanija, s obzirom da su u srijedu započeli razgovori o strateškom povezivanju Mercatora i Konzuma.

Direktor slovenskog Mercatora Žiga Debeljak pojasnio je da je riječ o razgovorima o povezivanju dvaju trgovačkih lanaca, a ne o tenderu u pripremi kojim slovenske banke i drugi značajniji dioničari iz Slovenije namjeravaju prodati 50,03 posto dionica Mercatora strateškom kupcu.

A iz svijeta stižu pozitivni signali. Ulagače je, naime, ohrabrila vijest da su grčke vlasti jučer dogovorile s izaslanstvom EU-a i MMF-a petogodišnji program proračunske štednje, koji obuhvaća smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza i privatizaciju državne imovine.

Taj bi program idućega tjedna trebao prihvatiti grčki parlament, čime bi se stvorili uvjeti da se Grčkoj odobri daljnji kredit od 12 milijardi eura početkom srpnja.

„Ta je vijest jučer prvo potaknula oporavak tečaja eura prema dolaru, a potom je pozitivno utjecala na Wall Street, pa su na najvećoj svjetskoj burzi ublaženi početni gubici“, objašnjava Laća.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones indeks potonuo je gotovo 240 bodova, zbog pada cijena nafte za gotovo 5 posto i slabih makroekonomskih pokazatelja s američkog tržišta rada.

No, nakon vijesti iz Grčke, pred kraj jučerašnjeg trgovanja vodeći indeksi vratili su veći dio početnih gubitaka, pa je Dow Jones indeks oslabio samo 0,49, a S&P 500 0,28 posto. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,66 posto.

Vijesti iz Grčke potaknule su jutros rast cijena dionica i na azijskim te europskim burzama.

„Ključno je, međutim, hoće li idućega tjedna grčki parlament podržati vladin program proračunske štednje, a treba znati da je nova vlada Georgea Papandeoua u utorak tek tijesnom većinom dobila podršku u parlamentu. U međuvremenu je jedan zastupnik vladajućih prešao u oporbu, pa vladajuća većina u parlamentu sada ima samo četiri glasa više. Vidjet ćemo što se u Grčkoj još može dogoditi, s obzirom da je za idući tjedan najavljen i generalni štrajk“, objašnjava Laća.

Laća upozorava i na to da većina posljednjih makroekonomskih podataka iz SAD-a, Kine i eurozone ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pa je neizvjesno kako će tržište reagirati na pokazatelje koji će biti objavljeni danas. A radi se, među ostalim, o izvješću Ifo instituta o poslovnoj klimi u Njemačkoj i konačnoj procjeni američkog bruto domaćeg proizvoda u SAD-u.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙