FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski predsjednik Turk za "temeljitu rekonstrukciju" vlade

Autor: lfia
LJUBLJANA, 7. lipnja 2011.(Hina) - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da je vlada premijera Boruta Pahora poljuljana rezultatima nedjeljnog referenduma koji su pokazali da je izgubila velik dio svoje kredibilnosti te je preporučio strankama u vladajućoj koaliciji da pokrenu razgovore o "temeljitoj rekonstrukciji vlade", ne isključujući ni vladu koju bi vodio novi premijer.

"Ova je vlada u velikoj mjeri poljuljana, a povratak kredibilnosti neće biti laka zadaća", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare, komentirajući političku situaciju u državi nastalu nakon odbijanja na referendumu triju zakona, uključujući i zakon o ključnoj mirovinskoj reformi. Tuerk je stanje izbjegao označiti kao "političku krizu", ali uz upozorenje da nastale prilike vlada i stranke vladajuće koalicije ne bi smjele podcjenjivati.

Tuerk je rekao da je je jedan od mogućih izlaza u situaciji kad je kredibilnost vlade uveliko poljuljana, a vlada ostala i bez većine u parlamentu, i u raspisivanju prijevremenih izbora, ali da to u sadašnjoj situaciji nije "optimalna opcija", među ostalim i zato jer bi prije raspisivanja izbora trebalo promijeniti izborni zakon. Zato je realniji izlaz u intenzivnim razgovorima sadašnjih triju koalicijskih stranaka o "temeljitoj rekonstrukciji" sadašnje vlade koja bi onda sastavila program svog učinkovitijeg djelovanja i boljeg funkcioniranja države do redovnih parlamentarnih izbora kroz godinu i pol dana.

Takva bi temeljito rekonstruirana vlada, koja bi se formirala nakon rasprave sadašnjih stranaka u vladi koji bi potrajali "nekoliko dana ili tjedana" onda, po Tuerkovu prijedlogu, došla pred parlament sa svojim programom rada, a u slučaju da bude uspješno sastavljena vjerojatno bi je podržala i slovenska javnost, naveo je.

Na pitanje vidi li u takvoj rekonstruiranoj vladi sadašnjeg premijera Boruta Pahora, Tuerk je rekao da u raspravi o vladi koja bi opet vratila poljuljani kredibilitet "ne smije biti tabua" ni kad je riječ o osobama, niti kad se radi o temama budućeg djelovanja rekonstruirane vlade, pri čemu nacionalni interesi moraju biti iznad stranačkih a raspravu treba voditi tolerantno i trezveno.

U tome Tuerk kao glavne aktere razgovora vidi tri stranke u vladajućoj koaliciji koje "imaju odgovornost za sudbinu države", dodajući da ni premijer Borut Pahor ne bi trebao "prejudicirati" promišljanje sadašnje situacije i rješenja tvrdnjama da "političke krize nema". Dodao je da se u traženju izlaza nakon poraza vlade na referendumu treba držati načela da se sve teškoće mogu riješiti upornim dijalogom, te pohvalio nastojanja vlade da obnovi pregovore sa sindikatima o mirovinskoj reformi. Dodajući da vladi i strankama nudi i svoje usluge u budućem promišljanju sadašnjeg stanja, te da su i premijeru Pahoru njegova vrata "uvijek otvorena", Tuerk je ponovio svoje protivljenje "političkom histeriziranju" koje u državi i parlamentu izaziva oporba traženjem izvanrednih sjednica u parlamentu i inzistiranjem na političkim skandalima, ali isto tako i "katastrofizmu" koji se može čuti s ocjenama da se je Slovenija našla "na društvenom rubu" i da joj prijeti jaka dužnička kriza.

Iako sadašnja vlada u nekim projektima nije bila uspješna i makar su potrebne promjene, Slovenija još uvijek ima mnogo manji proračunski deficit i državni dug nego mnoge države u EU-u, a nema "nikakvih razloga zbog kojih bi se to stanje pogoršalo", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙