FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: Za Dan pomoraca hrvatski pomorci dobili beneficirani staž

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - U povodu Dana pomoraca, koji se prema odluci Međunarodne pomorske organizacije (IMO) obilježava 25. lipnja, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izrazio je zadovoljstvo što su konačno riješena značajna pitanja vezana uz životne, radne i socijalne uvjete za 23 tisuće hrvatskih pomoraca, priopćilo je danas to Ministarstvo.

Ministar Kalmeta svim je hrvatskim pomorcima čestita Dan pomoraca, uz želje za mirno more te brz i siguran povratak njihovim obiteljima.

Podsjeća kako je izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, koje su stupile na snagu 11. lipnja ove godine, uveden beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce, bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda, te svojstvo ukrcaja na brodu.

Hrvatski pomorci će punu starosnu mirovinu moći steći s navršenih 60 godina života i 15 godina staža provedenih kao član posade na brodu, a svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računat će im se kao 15 mjeseci mirovinskog staža.

U Ministarstvu ističu kako je jedan od glavnih razloga ponovnog uvođenja beneficiranog staža za pomorce činjenica da 70 posto pomoraca starijih od 60 godina ne može ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti koja je uvjet za ukrcaj na brod.

Uvođenjem beneficiranog staža za pomorce zaokružena je socijalna reforma za pomorce koja je počela s primjenom 1. siječnja 2008. godine, kada su svi pomorci uvedeni u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te porezni sustav, ali pod povoljnijim uvjetima.

"Na zadovoljstvo pomoraca, prema novim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, pomorcima u međunarodnoj plovidbi će se dio od 183 priznata dana, koje su mogli koristiti za put do broda, liječenje ili usavršavanje u inozemstvu, ali ih nisu iskoristili, moći prebaciti u sljedeću godinu", stoji u priopćenju.

Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju o radu pomoraca (MLC) iz 2006. Međunarodne organizacije rada (ILO) koja predstavlja najvažniji globalni instrument u poboljšanju životnih i radnih uvjeta pomoraca. U postupku je i ratifikacija izmjena Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca (STCW) 1978., donesenih na Diplomatskoj konferenciji u Manili 2010. godine, navodi Ministarstvo.

Ove su godine prvi puta na školski brod "Kraljica mora" ukrcani studenti pomorskih fakulteta, a učenici će plovidbenu praksu obaviti na jesen. Također, nastavlja se s projektom stipendiranja budućih pomoraca, a trenutno stipendiju prima oko 700 učenika i studenata.

"Posebnu pozornost Republika Hrvatska posvećuje borbi protiv piratstva, u čemu slijedimo naputke Međunarodne pomorske organizacije i Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA)", ističe u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Podsjeća se i da u svijetu ima oko 1,5 milijuna pomoraca.

(Hina) pp/xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙