FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Njemačka za oštrije sankcije Siriji

Autor: bcav
BERLIN, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u petak kako su se Francuska i Njemačka dogovorile da se Siriji uvedu oštrije sankcije zbog krvavih obračuna s protuvladinim prosvjednicima.

"Francuska, ruku pod ruku s Njemačkom, poziva na uvođenje oštrijih sankcija protiv sirijskih vlasti koje provode nedopustive i neprihvatljive akcije i silu protiv naroda", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom.

Europske zemlje pripremaju novi krug sankcija protiv Damaska usmjerenih na tvrtke i banke, rekao je neimenovani europski diplomat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je nakon razgovora sa Sarkozyjem u Berlinu da će "pritisnuti" Rusiju da podupre UN-ovu rezoluciju protiv Damaska.

"Vjerujem kako je na djelu upotreba sile protiv naroda na način koji nije prihvatljiv. Stoga ćemo nas dvoje, svatko na svoj način, razgovarati s Rusijom kako bi osigurali uspjeh", rekla je Merkel.

Sarkozy i Merkel najviše su vremena u svojim razgovorima posvetili stanju u Grčkoj. Zaključili su da bi privatni ulagači trebali sudjelovati u paketu pomoći Grčkoj, i to na dobrovoljnoj bazi.

Uoči radnog ručka u petak Merkel i Sarkozy naglasili su da se rješenje mora naći uskoro kako bi se zajamčila stabilnost eura. Sastavni dio tog rješenja trebalo bi biti dobrovoljno produljenje roka dospijeća grčkih državnih obveznica u vlasništvu privatnih ulagača, naglasili su njemačka kancelarka i francuski predsjednik. "Želimo da privatni kreditori sudjeluju na dobrovoljnoj osnovi", kazala je Merkel, dodavši da u cijelu priču mora biti uključena Europska središnja banka (ECB).

Grčkoj treba između 80 i 120 milijarda eura pomoći kako bi izbjegla bankrot. Lanjski paket pomoći težak 110 milijarda eura očito nije bio dovoljan za rješavanje grčkih financijskih problema.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙