FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nizak obujam trgovanja i stagnacija indeksa

Autor: neba
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje nizak obujam trgovanja i nevelike oscilacije indeksa, zbog nedostatka domaćih poticajnih vijesti, dok sa svjetskih tržišta i dalje stižu negativni signali.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer četvrti dan zaredom, za 0,35 posto, na 2.244 boda, dok je Crobex10 pao 0,58 posto, na 1.221 bod.

U posljednja četiri dana Crobex indeks izgubio je 1,34 posto, a Crobex10 1,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer samo 12,7 milijuna kuna, što je otprilike na razini prethodnoga dana.

„Uz nastavak vrlo niske likvidnosti, na domaćem tržištu kapitala danas očekujemo daljnju stagnaciju indeksa, uz negativne pritiske koji pristižu sa svjetskih burzi, na kojima je u fokusu investitora grčka dužnička kriza“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Od poslovnih najava, predstavnici Tvornice duhana Rovinj (TDR) danas će na godišnjem susretu s novinarima prezentirati poslovanje TDR-a.

U Zagrebu, će, pak, vlasnik tvrtke NCA Investment Group Slobodan Vučićević na konferenciji za novinare izvijestiti o poslovnom odnosu s tvrtkom Magma te trenutnom statusu ulaganja u tvrtku Adria Design.

Na svjetskim burzama, pak, investitori su oprezni zbog brojnih nepoznanica oko daljnje pomoću Grčkoj.

Nakon vrlo nestabilnog trgovanja, na Wall Streetu u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje dospijeću opcijskih ugovora, no ulagači su i dalje vrlo oprezni jer se plaše širenja dužničke krize u eurozoni.

Grčki premijer pokušava oformiti novu koalicijsku vladu, koja bi dobila podršku u parlamentu. Ta bi vlada potom trebala donijeti nove mjere proračunske štednje, zbog kojih su ovih dana izbili žestoki prosvjedi na ulicama Atene.

Međutim, ulagače zbrinjava što čelnici EU-a još nemaju jedinstveni stav oko toga kako pomoći toj članici eurozone. A ako Grčka neće moći otplaćivati svoje kreditne obveze, to bi produbilo krizu i u drugim financijski oslabljenim članicama eurozone, te pogodilo europske banke koje su najviše izložene dugovima tih zemalja.

Zbog toga su jutros pale cijene dionica na europskim burzama.

„Danas je moguće danas vrlo volatilno trgovanje na svjetskim burzama, dok se čeka sastanak predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke u nedjelju, na kojem bi se trebao postići dogovor o daljnjoj pomoći Grčkoj. Investitore je na oprez nagnao i prijedlog irskog ministra financija za otpisom dijela duga po izdanim državnim obveznicama, tzv. 'haircut'“, kaže Jureša.

Irski ministar financija Michael Noon ranije ovoga tjedna izložio je predstavnicima MMF-a prijedlog da Irska restrukturira dio svojih dugova po obveznicama te tako teret gubitaka od kolapsa irskog bankarskog sustava podijeli s vlasnicima neosiguranih obveznica.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙