FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge uznemirene istupom Pusić i Kajina u Saboru

Autor: mvra
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Predstavnici 18 udruga proizašlih iz Domovinskog rata danas su na konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo i uznemirenost istupom saborskih zastupnika Vesne Pusić i Damira Kajina na jučerašnjoj raspravi o prijedlogu za utvrđivanje nacrta ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava, po kojem bi zakon o pravima hrvatskih branitelja postao ustavna kategorija.

Predsjednica Udruge nezavisni dragovoljci hrvatski Slavica Hruškar pozvala je ostale oporbene čelnike da razmisle do sutra i da u Hrvatskom saboru glasuju kako bi zakon o hrvatskim braniteljima postao ustavna kategorija.

"Ne mijenja ništa, ne stoji ništa, ni lipe, nego se zaštićuju na neki način prava koja postoje u tom zakonu, i koja nisu bogzna kakva", rekla je Hruškar.

Navela je da su predstavnici udruga jučer na galeriji nazočili pojedinačnim raspravama saborskih zastupnika, među ostalima Kajina i Pusić, te rekla da je Pusić vrlo neukusno izvrijeđala hrvatske branitelje zbog čega je, kazala je, većina branitelja napustila saborsku galeriju.

"Mogućnost našeg istupa je bila nemoguća u Hrvatskom saboru, nismo se mogli očitovati na njezine riječi koje su nas zaista uznemirile", rekla je Hruškar i dodala kako je istup Vesne Pusić osim uvrjeda bio pun mržnje.

Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je da je njihova udruga bila jedna od inicijatora kako bi zakon o pravima hrvatskih branitelja postao ustavnom kategorijom zbog onog što se događalo prije desetak godina. Tada su nam isto govorili, kad se promijenila vlast, da će hrvatski branitelj biti zaštićen, ali su zakonskim izmjenama od 5. studenog 2001. stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima smanjena prava, kazao je Glogoški.

Dodao je da je Kajin 2001., kad su razgovarali sa svim saborskim klubovima zastupnika, rekao da podupire njihovu inicijativu da se ne smanjuju prava stradalnika Domovinskog rata, ali da se zatim nije pojavio na glasovanju.

"Nažalost, mi godinama pokušavamo uspostaviti suradnju s određenim političkim strankama u Hrvatskoj za koje otvoreno moramo reći da su protiv hrvatskih branitelja i mislim kako je vrijeme da se počnu imenovati", kazao je Glogoški.

Predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Nedjeljka Balog rekla je da jučer nisu došli pratiti saborsku raspravu da bi vršili pritisak, nego da bi čuli stajališta zastupnika, a da je njihova inicijativa za jaču zaštitu prava branitelja nastala jedino s nakanom da se zaustavi daljnje urušavanje braniteljskih prava.

Dodala je da traže pozitivnu diskriminaciju jer, kazala je, oni nisu jednaki s jednakima. "Hrvatski branitelj je na rubu društva ili nam se pokušava reći da ne znamo misliti", rekla je Balog, zaključivši da oni nisu pijuni ikoje stranke.

(Hina) xmvr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙