FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi molili na Jazovki

Autor: vhor
STOŠICE, 16. lipnja 2011. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i biskupi zagrebačke crkvene pokrajine svetom misom u Krašiću i molitvom uz ulaz u jamu Jazovku na Žumberku odali su počast žrtvama, čiji su posmrtni ostatci nađeni u toj jami, te istaknuli da se njihove strahote ne zaborave, i ne bi li, kako je rekao Bozanić "Duh istine dotaknuo sve one koji su se dali zarobiti mržnjom, te da im se probudi savjest kada pomognu svjedočiti istinu za koju nikada nije kasno".

Bozanić je također kazao da je i za našu sadašnjost i budućnost potrebno znanstvenim putem rasvijetliti istinu i zakonitim sredstvima doći do pravorijeka o žrtvama i krvnicima. Jazovku je Bozanić nazvao plodovima ideologije koja je izbacila Boga iz života svojih sljedbenika i koja je ugušila glas savjesti, te je podsjetio, na nedavne riječi Pape Benedikta XVI. u Zagrebu: "Ako se savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom i ljudima što je protiv svake diktature onda ima nade za budućnost."

Križevački biskup Nikola Kekić kao domaćin susreta biskupa Zagrebačke nadbiskupije, Križevačke eparhije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, kazao je novinarima uoči njihova sastanka koji će se održati danas u Župi Radatovići da će tema sastanka biti obilježavanje 400. obljetnice grkokatoličke crkve u Hrvatskoj te da će se razgovarati i o mogućem uvrštavanju u kalendar Hrvatske biskupske konferencije organiziranje susreta uz Jazovku i to svake godine na Dan antifašističke borbe, kazao je Kekić.

Komemoraciji uz Jamu nazočili su danas i organizatori tradicionalnoga hodočašća svakog 22. lipnja iz Hrvatskoga obrednog zdruga, a u njihovo ime predsjednik Boris Prebeg kazao je da bi biskupi bili dobrodošli na ovom mjestu 22. lipnja na njhihovu hodočašću, a da današnji njihov dolazak samo zbunjuje javnost.

U jami Jazovka nađeni su posmrtni ostatci preko 470 žrtava pripadnika hrvatskih vojnih postrojba koje su partizani bacili u Jazovku nakon Bitke kod Krašića 1943. godine, kasnije ponovno u svibnju i lipnju 1945. godine kada su prema mnogim svjedočenjima tu završili ubijeni ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre zagrebačke bolnice Sveti Duh.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙