FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Češkom domu obilježena 140. obljetnica rođenja Stjepana Radića

Autor: rkor
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili u večeras u Češkom domu u Zagrebu 140. obljetnicu rođenja Stjepana Radića, koji se uz svoj politički rad bavio i popularizacijom Češke u Hrvatskoj te promoviranjem češkog jezika i kulture.

Kako je u svom predavanju istaknuo predsjednik Hrvatsko-češkog društva (HČD), povjesničar i novinar Marijan Lipovac, Stjepan Radić je pisao češke gramatike i rječnike, prevodio s češkog, pisao publicistička djela o Češkoj i zagovarao političku suradnju Hrvata i Čeha kako bi se zajedno izborili za ravnopravan položaj u Austro-Ugarskoj, a Čehe je idealizirao kao najnapredniji i najkulturniji slavenski narod.

Glavna poveznica Stjepana Radića i Češke bila je njegova supruga Marija Radić, pravim imenom Marie Dvořáková, rođakinja skladatelja Antonína Dvořáka, a glavna tema predavanja bio njihov privatan život koji je bio usko isprepleten s Radićevim političkim djelovanjem.

Marija Radić svom je suprugu bila najbliža suradnica u njegovom radu i među prvim ženama koje su se u Hrvatskoj bavile politikom i zalaganjem za prava žena, istaknuo je Lipovac.

"Brak Marije i Stjepana Radića na neki način simbolizira hrvatsko-češko prijateljstvo jer je Radić, kao češki zet, marljivo radio na promoviranju Češke u Hrvatskoj, a Marija Radić Hrvatsku je prihvatila kao svoju novu domovinu, ostavši pritom Čehinja, i pomagala suprugu u njegovom političkom radu. Bez te potpore, Radić ne bi postao niti toliki prijatelj Čeha niti vodeći hrvatski političar", kazao je Lipovac.

Najavio je da će u rujnu, na inicijativu Hrvatsko-češkog društva i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u crkvi svetog Norberta u Pragu, gdje su se Marija i Stjepan Radić 1898. godine vjenčali, njima u čast biti postavljena spomen-ploča.

To će biti prvo spomen-obilježje podignuto u Radićevu čast izvan Hrvatske.

HČD je inače dao prijedlog da se u Radićevu čast imenuje i jedna ulica u Pragu, čime bi mu se i s češke strane odalo priznanje za njegov rad na razvijanju hrvatsko-čeških veza.

Članovi literarne sekcije Češke besede Zagreb pročitali su odlomak iz Radićeve pripovijetke "Tri sretna putovanja", napisane na češkom, u kojoj je opisao svoje upoznavanje s mladom učiteljicom Marijom Dvořákovom. To djelo je 1985. objavljeno u hrvatskom prijevodu Dušana Karpatskog u knjizi Radićevih autobiografskih tekstova Praški zapisi.

Obilježavanju 140. godišnjice Radićeva rođenja nazočni su bili i potomci Marije i Stjepana Radića.

(Hina) xrkor ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙