FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov ured za ljudska prava izvijestio o kršenjima ljudskih prava u Siriji

Autor: akoz
ŽENEVA, 15. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - UN-ov ured za ljudska prava rekao je u srijedu da su sirijske snage sigurnosti gušile prodemokratske prosvjede pogubljenjima, masovnim uhićenjima i mučenjem.

Vjeruje se da je u Siriji ubijeno više od 1100 ljudi, među kojima su mnogi bili nenaoružani civili, a više od 10.000 je uhićeno otkako je predsjednik Bašar al-Asad sredinom ožujka počeo obračun sa svojim protivnicima, rekla je visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay. Glavna sirijska aktivistička skupina koja je organizirala provjede rekla je da je ubijeno 1300 civila.

U izvješću UN-ovom Vijeću za ljudska prava ured Navi Pillay je rekao da je primio brojne navode o kršenjima ljudskih prava koje su počinile sirijske snage uključujući "prekomjernu uporabu sile u svladavanju prosvjednika, proizvoljna određivanja pritvora, skupna pogubljenja, mučenja" i suzbijanje slobode okupljanja i izražavanja.

"Najekstremnija izvješća govore o uporabi bojevog streljiva protiv nenaoružanih civila, uključujući snjapere smještene na krovovima javnih zgrada, i slanje tenkova u područja gusto naseljena civilima", kaže izvješće. "Navodna kršenja najosnovnijih prava u tako širokim razmjerima traže punu istragu i, glede počinitelja, punu odgovornost", ističe se u izvješću.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙