FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Male komunalne akcije nedovoljno realizirane

Autor: dber
ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina) - Dok su iz zagrebačke gradske uprave zadovoljni izvršenjem gradskog proračuna za 2010. s prihodima od 6,509 milijardi kuna ili svega 2,56 posto manjim od planiranih i rashodima od 6,377 milijardi ili 4,53 manjim od plana, i oporbeni HDZ-ovi i vladajući SDP-ovi zastupnici spočitnuli su što su lani bile potpuno zanemarene male komunalne akcije i komunalna infrastruktura.

"Za rad vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora utrošeno je svega 43 posto od planiranog novca, a realizacija malih komunalnih akcija je mizernih 12 posto", kazao je Stanko Gačić (HDZ) na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Upozorio je da SDP nije u pravu kada na državnoj razini obećava decentralizaciju jer se u Zagrebu vidi da je zapravo sputava. SDP u 'kvartovima' ne može ostvariti ni najminimalnije potrebe, rekao je Gačić i dodao da je primjerice od 376 milijuna za uređaje komunalne infrastrukture određeno 53 milijuna za izgradnju vodovoda i kanalizacije, a realizirao je svega 20 milijuna.

SDP-ov zastupnik Davor Bernardić složio se da je situacija u Zagrebu loša zbog rasta nezaposlenosti, nelikvidnosti, unutarnjeg duga i nenaplaćenih potraživanja. "U Gradu nema povjerenja, ne znate što ste naslijedili u ugovornim obvezama, ne izvršavaju se odluke Gradske skupštine...i u takvoj stagnaciji bit ćemo sve dok se nešto ne promijeni", kazao je i ustvrdio kako ni antirecesijske mjere tu ne mogu puno promijeniti.

"Došlo je do pregrijavanja procesora i treba mu resetiranje", slikovito je dodao Bernardić.

S njime se složio i stranački kolega Igor Rađenović rekavši da je takva situacija nastala zbog, kako je ustvrdio, "autističnog vođenja gradske uprave od strane gradonačelnika Bandića" te da su iz SDP-a još 2009. upozoravali na krizu i važnost štednje, a da se i dalje previše trošilo i gradilo "neefikasno i skupo".

Iz HDZ-a su im poručili kako se iz njihove rasprave čini kao da zastupaju oporbu te da se sada bune, a ranije su prihvaćali sve proračune koji su dolazili upravo od Bandića i njegove uprave.

Dragan Kovačević (HNS) smatra da se treba usredotočiti na proračun za 2012. i na bolje upravljanje gradskom imovinom kako bi se povećali i prihodi.

HSS-ov zastupnik Stjepan Horvat je ustvrdio da je iz istočnog dijela grada "izvučeno" milijardu kuna, a za uzvrat nisu puno dobili: ni plin, ni kanalizaciju, ni vodu. "Vjerujem da će se u 2012. i 2013. to promijeniti", dodao je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić zaključno je kazao da novac nisu "bacili u Savu" već da su u gradskoj upravi uspjeli smanjiti rashode za 1,2 milijardu kuna u odnosu na 2009. Prihodi su tada bili veći za 130 milijuna kuna od rashoda čime je i smanjen deficit iz 2009., dodao je.

(Hina) xbdj/xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙