FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usvojen prijedlog zakona o isplati odšteta japanskim žrtvama nuklarne katastrofe

Autor: gple
TOKIO, 14. lipnja 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Japanska vlada usvojila je u utorak prijedlog zakona o pomoći posrnulom operateru havarirane nuklearne elektrane u Fukushimi pri isplati odštete desecima tisuća građana pogođenih nuklearnom katastrofom nakon potresa i tsunamija koji su u ožujku pogodili Japan.

Prijedlog zakona predviđa osnivanje tijela koje će rješavati odštetne zahtjeve prema TEPCO-u. Odštete će se dijelom financirati iz državnog proračuna a dijelom iz fonda koji će osnovati energetske tvrtke.

Vladin plan za pomoć TEPCO-u pri isplati odšteta obuhvatit će kupovinu korporativnih obveznica, dionica i imovine operatera kako bi mu se pomoglo u poslovanju.

Pozivajući se na dokumente kojih se domogao, list Mainichi objavio je u utorak da će ukupna vrijednost odštetnih zahtjeva iznositi 10 tisuća milijardi jena (124 milijarde dolara).

Vlada će TEPCO-u dopustiti da povisi cijene električne energije za 16 posto za potrebe financiranja odšteta i povećanih troškova fosilnih goriva u sklopu preorijentacije na proizvodnju energije iz termalnih izvora, piše list.

Tvrtka je u svibnju izvijestila o rekordnom godišnjem neto gubitku u prethodnoj godini od 15 milijardi dolara, najvećem u povijesti poslovanja nefinancijskih tvrtki u Japanu.

Javnost smatra da TEPCO nije primjereno reagirao na oštećenja koja su u njegovoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi uzrokovali strašni potres i naknadni tsunami.

Katastrofa je potaknula preispitivanje upotrebe nuklearne energije u Japanu, nakon što su deseci tisuća ljudi zbog ispuštanja radioaktivnog materijala u okoliš bili prisiljeni napustiti domove, poljoprivredna imanja i poduzeća u zoni u radijusu od 20 kilometara pa i više od TEPCO-ve nuklearne elektrane u Fukushimi.

TEPCO je objavio da će u tekućoj poslovnoj godini smanjiti broj zaposlenih i skicirati plan preustroja poslovanja u sklopu nastojanja da pribavi sredstva za financiranje odšteta.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙