FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton doputovala u petodnevni posjet Africi

Autor: mhaj
LUSAKA , 10. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u petak u Zambiju, prvu zemlju u sklopu njezine petodnevne turneje po zemljama Afrike gdje će pokušati istaknuti dobre strane američkog partnerstva s kontinentom na kojemu je Kina izgradila snažnu pomoć i mogućnost za investiranje.

Clinton će se zauzeti za nastojanja Obamine administracije da se s afričkim zemljama prodube ekonomske veze te će im pokušati pomoći da se suoče s nizom problema - od AIDS-a do hrane.

Nakon Zambije Clinton će posjetiti Tanzaniju i Etiopiju. "Povećanje trgovine jedan je od najbžih načina da se pojača ekonomski rast, ubrza razvoj i smanji siromaštvo diljem Afrike", rekao je novinarima zamjenik američke državne tajnice Johnnie Carson, glavni američki diplomat za Afriku, prije njezina dolaska.

Svrha posjeta američke državne tajnice Africi je istaknuti dobre strane američkog partnerstva s tim kontinentom. Clinton će u petak u Lusaki održati govor posvećen AGOA-i, američkom programu što ga je 2000. pokrenuo njezin suprug i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, koji je omogućio trgovinske preferencije za 37 afričkih zemalja i koji je pomogao da se američke trgovinske veze prošire tim kontinentom.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙