FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Viteški turnir u Gornjoj Stubici

Autor: zkra
GORNJA STUBICA, 11. lipnja 2011. (Hina) - Na prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici danas se održava Viteški turnir, a za posjetitelje je organiziran srednjovjekovni sajam s prikazom života u srednjem vijeku na tom području.

Cijeli dan mogli su se razgledati vojni logori različitih udruga iz Hrvatske, Češke i Slovenije: Družbe vitezova zlatnog kaleža, Tahyjevih puškara, Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Dubovačkih streličara, Anno Domini, Vitezova Ružica grada, Vitezova belog volka te skupine Markus M.

Udruge su brojnim posjetiteljima predstavile i svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, ali posjetitelji su imali i priliku sami se iskušati u gađanju lukom i strijelom, baratanju mačevima, oni mlađi drvenim, kao i u izradi vlastite pancirne košulje i u čarima srednjovjekovnog nogometa.

Češke skupine Codex i Rattus Rattus i ove su godine uveseljavale renesansnom glazbom, a srednjovjekovne plesove plesale su djevojke iz udruge Agram i plesna skupina Grofice Konjski.

Među ostalima, nastupile su i grupe Laudate, Slip i An Ghaletacht, uz vesele irske akorde.

Najmlađi su mogli uživati u dječjem viteškom turniru i srednjovjekovnim igrama te "ulasku u čarobno kraljevstvo vila koje su ih odvele" u putujuće kazalište mladih Orfej-elektron.

Središnji događaj bio je Viteški turnir na konjima kad su ovodobni vitezovi demonstrirali vještine na konjima: gađanje vjenčića, bacanje dugog koplja i sječu lubenica mačem u punom trku. Najatraktivniji je bio prikaz borbi koje su izveli članovi

Družbe vitezova zlatnog kaleža.

(Hina) xzkra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙