FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MONTERREY

Arheolozi su otkrili ostatke desetak američkih vojnika koji su vjerojatno ubijeni u meksičko-američkom ratu 1846. godine. Ostaci su pronađeni na jednom gradilištu u Monterreyu nedaleko od granice s Teksasom, a uz njih je bila i dugmad s odora, priopćio je meksički Nacionalni institut za antropologiju. Arheolog koji je vodio iskopavanje, Arceli Rivera, izjavio je da su pronađeni kosturi visoki od 1,70 do 1,75 metara što znači da se radi o američkim vojnicima budući da su oni u to vrijeme bili viši od Meksikanaca. "Svi su vojnici umrli u borbi", rekao je Rivera. Prema podacima američkih vojnih povjesničara, u bitki kod Monterreya ubijeno je oko 367 meksičkih i 120 američkih vojnika.

LAS VEGAS

Osnivač Cirquea du Soleila Guy Laliberte i World Series of Poker (WOSP) organiziraju najskuplji turnir u pokeru u svijetu na kojemu mogu sudjelovati svi koji uplate milijun dolara. U toj "igri za milijunaše" pod nazivom "The Big One for One Drop" koja treba početi 1. srpnja 2012., sudjelovat će 48 igrača pokera. Oko 11 posto dobitka ići će na financiranje Laliberteove udruge koja promiče pristup pitkoj vodi u siromašnim zemljama svijeta, a ostatak će završiti u džepovima pobjednika. "Pronaći toliko igrača koji su voljni dati milijun dolara pravi je izazov za nas kakav još nije viđen", komentirao je ekstravagantni Laliberte koji je u prigodi najave turnira položio početni iznos, podebeo svežanj novčanica, na stol za igru u kockarnici u Las Vegasu. Svoj dolazak već je najavilo četrnaestero igrača, među kojima velika imena pokera poput Johnnyja Chana, Daniela Negreanua i milijardera Phila Ruffina, vlasnika velikog kasina u Las Vegasu. Ovo je najveća cijena ulaznice u povijesti pokera. Rekord je dosad bio 250.000 dolara za turnir u Sydneyju, u Australiji. Pobjednik Laliberteova turnira mogao bi strpati u džep 20 milijuna dolara, ako se proda svih 48 ulaznica, što je isto rekordan broj.

ZAGREB

Američka vojska idućega tjedna planira održati pustinjsko testiranje standardnog iPhonea, Androida i tablet računala za uporabu u ratu, izvijestio je u petak online The Wall street Journal. Počevši od ponedjeljka, vojska će također testirati različite aplikacije koja mogu omogućiti postrojbama da koriste digitalne informacije s prve crte bojišta, primjerice da primaju video snimke s kamera bespilotnih letjelica ili da preuzimaju najsvježije informacije iz udaljenih baza podataka. Vojska ne planira dati svakom vojniku 'smartphone'. No, general Petar Chiarelli, zamjenik načelnika stožera kopnene vojske, nedavno je rekao da će, ako se uređaji dobro pokažu na testiranju, biti "kupljeno ono što nam je potrebno za one koji to sada trebaju". Mnoge od aplikacija koje vojska želi razviti, primjerice mogućnost gledanja video snimki bespilotnih letjelica u realnom vremenu, već se mogu koristiti s opremom koja je sada na terenu. Potencijalna prednost 'smartphonea' i tablet računala je njihova manja težina i jednostavnost korištenja.

NEW YORK

Boca šampanjca Veuve Clicquot izvučena iz broda potonulog u Baltiku u 19. stoljeću postavila je u petak svjetski rekord na dražbi šampanjaca u Finskoj jer je prodana za trideset tisuća eura. Riječ je o jednoj od dviju ponuđenih boca od 145 izvučenih iz potopljene škune s dva jarbola. Clicquot je na dražbi u Mariehamnu prodan internetskom ponuđaču iz Singapura koji se prije toga živahno nadmetao s američkim potencijalnim kupcem. Druga boca šampanjca Juglar, proizvođača koji je prestao raditi početkom 19. stoljeća, na dražbi je otišla za 24 tisuće eura.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙