FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Gay pride uz veliko osiguranje policije

Autor: pgas
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Sudionici Splitskog gay pridea, njih oko 200, krenuli su u povorci oko 14,30 sati ispred splitskog Đardina ulicom kralja Tomislava i Marmontovom u smjeru Rive gdje će se održati središnji program parade.

Prema ocjeni organizatora, triju udruga - Iskorak, Kontra i Domina, na polasku kolone ispred Đardina bilo je oko 200 sudionika, uglavnom iz Splita, a 30-ak ih je, rekli su, došlo iz Beograda i Ljubljane i drugih zemalja.

Sudionici prve gay parade na čelu kolone istaknuli su višemetarsku zastavu duginih boja - službenu zastavu gay populacije, te mnoštvo transparenata s porukama kojima traže ravnopravnost u društvu. Također su istaknuti veliki plakati s portretima splitskog gradonačelnika Željka Keruma, pjevača Marka Perkovića Thomsona i Severine Vučković.

Koodinatorica Kontre Sanja Juras izjavila je uoči Pridea kako se nada da će proteći bez izgreda i u miru. Dodala je i da ima informacije da je policija spriječila neke građane koji su se htjeli pridružiti koloni.

Prilikom ulaska u Marmontovu ulicu građani su sudionike parade popratili zvižducima.

Zajedno sa sudionicima, u koloni su viđeni i novinari i pisci Zlatko Gal, Jurica Pavičić i Ante Tomić.

Splitski gay pride osigurava više stotina policajaca, a njih nekolike odesetaka kreće se ipred kolone noseći štitove. Kolonu neprekidno nadlijeće policijski helikopter, a prostor Rive na kojem će se održati program ograđen je željeznom ogradom.

Policija je blokirala i sve pristupe ulicama kojima se kreće kolona tako da se uz sudionike mogu kretati samo novinari.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙