FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak bi mogao zatražiti ostanak vojnika SAD-a

Autor: akoz
WASHINGTON, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Leon Panetta, odlazeći ravnatelj CIA-e i izbor predsjednika Baracka Obame za čelno mjesto Pentagona, u četvrtak je rekao da očekuje da bi Irak mogao od Washingtona zatražiti da ostavi svoje vojnike u Iraku i nakon krajnjeg roka za povlačenje američkih vojnika iz zemlje krajem 2011.

Kada to Irak učini Washington bi trebao potvrdno odgovoriti, rekao je Panetta senatskom odboru koji procjenjuje njegovu nominaciju za idućeg ministra obrane SAD-a.

"Jasno mi je da Irak razmatra mogućnost upućivanja zahtjeva da tamo ostane neki oblik nazočnosti vojnika", rekao je Panetta. On je izrazio "puno uvjerenje" da taj zahtjev "predstoji u nekom trenutku".

Od šijita predvođena iračka vladajuća koalicija premijera Nurija al-Malikija raspravlja o osjetljivom pitanju treba li od SAD-a zatražiti da ostavi dio od 47.000 američkih vojnika još uvijek u Iraku, makar samo kao savjetodavnu pomoć i pomoć u obuci. No najmanje jedna skupina u Malikijevoj koaliciji, blok Moktade al-Sadra, žestoko se protivi ostanku američkih vojnika nakon 2011. kada bi po bilateralnom sporazumu vojska SAD-a trebala napustiti zemlju.

Vojni zapovjednici Iraka i SAD-a pribojavaju se da iračke oružane snage možda nisu potpuno spremne same braniti zemlju. Panetta je rekao da procjenjuje da je u Iraku još uvijek više od 1000 pripadnika al Kaide. "Vjerujem da bismo trebali poduzeti sve nužne korake da osiguramo svaki napredak koji smo tamo ostvarili", rekao je on.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙