FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest sila traži od Irana suradnju s UN-ovom agencijom

Autor: akoz
BEČ, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Rusija i Kina su se u četvrtak pridružile zapadnim silama u poruci Iranu da njegovo neispunjavanje UN-ovih rezolucija "produbljuje zabrinutosti" glede moguće vojne dimenzije nuklearnog programa te zemlje.

Izjava Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine dolazi dan nakon što je Iran rekao da će utrostručiti svoju proizvodnju visoko obogaćenog urana i prebaciti je u podzemni bunker koji će biti zaštićen od mogućih zračnih udara SAD-a i Izraela.

Rusija i Kina su prošlosti bile manje sklone pridružiti se pokušajima izolacije Irana zbog obogaćivanja urana. Teheran tvrdi da obogaćuje uran samo za civilne namjene dok zapadne zemlje sumnjaju da Iran želi obogatiti uran na višu razinu kako bi proizveo oružje.

"Pozivamo Iran da u potpunosti surađuje s agencijom", kaže se u zajedničkoj izjavi šest sila sa sastanka iza zatvorenih vrata Međunarodne agencije za atomsku enregiju (IAEA) u Beču.

"Treba riješiti neriješena pitanja kako bi se isključilo postojanje moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa", kaže se u izjavi bez spominjanja iranskih planova širenja obogaćivanja urana.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙