FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Između NATO-a i Rusije razlike oko proturaketne obrane

Autor: vrad
BRUXELLES, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - NATO i Rusija u srijedu nisu uspjeli prevladati razlike glede suradnje u proturaketnoj obrani, ali je glavni tajnik zapadnog vojnog saveza rekao da se nada dogovoru do svibnja iduće godine.

NATO i Rusija dogovorili su se na summitu u Lisabonu u studenome da će surađivati u proturaketnoj obrani, ali je savez hladno dočekao prijedlog Moskve o "sektorskoj" podjeli kontinenta na rusku i NATO-ovu zonu odgovornosti.

NATO usto nije prihvatio poziv Moskve na obvezujuća jamstva da europski raketni štit neće oslabiti ruski nuklearni arsenal.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen rekao je nakon susreta ministara obrane NATO-a i njihova ruskog kolege Anatolija Serdjukova da "razumije" rusku zabrinutost.

Ali je dodao: "Najbolje jamstvo je uspostava iskrene i dobre suradnje u proturaketnoj obrani".

"U tom duhu pozitivne suradnje mi trebamo usavršavati sustav proturaketne obrane utemeljen na dvama neovisnim sustavima, ali s jednim zajedničkim ciljem", rekao je, podsjetivši kako NATO gleda na taj projekt, a zatim je dodao: "Od samog početka smo dali do znanja da nismo spremni prihvatiti sektorski pristup".

Ruska novinska agencija Interfax prenosi izjavu Serdjukova da se rusko i NATO-ovo stajalište još jako razlikuju.

Rasmussen je unatoč tome izrazio nadu da će se te razlike prebroditi u prigodi NATO-ova summita u SAD-u u svibnju 2012.

NATO i Rusija su ipak pojačali suradnju pošto su zategnuli veze nakon ruske intervencije u Gruziji 2008. Ona obuhvaća suradnju u borbi protiv terorizma i rusku pomoć NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙