FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Glas Koncila": pohod Pape nadmašio sva očekivanja

Autor: macu
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra da je pohod pape Benedikta XVI. nadmašio sva očekivanja i pobudio nove nade za boljitak i napredak Katoličke crkve u Hrvatskoj i svih građana te same Republike Hrvatske.

U komentaru novog broja lista "Srdačno jedinstvo s Papom" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako su i sam pohod i poruke, osobito one o odnosu tzv. velikoga svijeta prema maloj Hrvatskoj, dragocjeno služenje i općem dobru hrvatskoga naroda i naroda udruženih u Europsku uniju te doprinos boljitku cijelog čovječanstva.

"Papino višekratno podsjećanje da je Hrvatska dio Europe, štoviše - kako je rekao - Srednje Europe, iznimno je važna poruka svima onima koji imaju drugačije planove s Hrvatskom i kojima su vlastiti interesi važniji od istine i pravednosti", napominje se u komentaru i dodaje kako je to štoviše zauzimanje i za ispravljanje nepravde koja uz ostalo obuhvaća i falsificiranje pravoga i stvarnoga lica hrvatskog naroda i Katoličke crkve u njemu.

Po komentatorovim riječima, katolički vjernici, osobito mladi sudionici molitvenoga bdjenja na Trgu bana Jelačića, te mnogobrojne obitelji i drugi vjernici sudionici mise Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupljeni oko pape Benedikta XVI. očitovali su pravo lice hrvatskoga naroda koje je inače sustavno gurano u drugi plan, prešućivano ili čak osporavano i zatirano.

"I mladi okupljeni na zagrebačkome glavnom trgu, koji su svojim ponašanjem, osobito svojom sabranom molitvom u tišini, zadivili mnoge u svjetskim razmjerima, i vjernici na hipodromu i oni koji su Papu pozdravljali na zagrebačkim ulicama očitovali su nevjerojatno srdačno jedinstvo s Papom i sa svime onim što on u Crkvi Kristovoj i suvremenome svijetu predstavlja i što naučava", kaže se u komentaru.

Dodaje se da je to iznimno zajedništvo iste valne dužine hrvatskih katolika i sadašnjega Petrova nasljednika potvrda kršćanske i čovječne univerzalnosti koja se temelji na poštovanju dostojanstva svake ljudske osobe te ne ostavlja prostor za ikakvu isključivost, nacionalizam ili šovinizam, a što se Hrvatima, posebno katolicima, neopravdano u premalo informiranom svijetu često pripisuje.

Posebno pobudno, poticajno pa i izazovno, kako se navodi, djelovao je poziv pape Benedikta XVI. sudionicima susreta u Hrvatskome narodnom kazalištu na ponovno otkrivanje i osluškivanje glasa svoje savjesti.

Ističući da je savjest "temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj, tako i na nadnacionalnoj razini", Sveti je Otac, kako se dodaje, razotkrio da poznaje lutanja i u suvremenome hrvatskom društvu, osobito u tzv. elitama, i u suvremenoj Europi i njezinim odlučujućim krugovima na svim razinama društvenoga života.

Podjećajući na Papine riječi u zagrebačkoj prvostolnici: "Ljubljena Crkvo u Hrvata, preuzmi ponizno i smjelo zadaću da budeš moralna savjest društva, 'sol zemlje' i 'svjetlo svijeta'", u komentaru se napominje kako se ne može biti u suvremenome hrvatskom društvu "sol zemlje" i "svjetlo svijeta" ako se članovi Crkve zatvore u sakristije i svoje domove, ako ne prihvate svoju odgovornost za zajedničko dobro i ako se mnogo snažnije ne uključe u sve društvene procese, od političkih preko kulturnih do gospodarskih.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙